Lejletul-Kadr

Lejletul-Kadr Muhammed Zekerijja el Kandehlevi islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh 1
Noć bolja od hiljadu mjeseci.

Među noćima ramazana postoji jedna noć koja se naziva Lejletul-kadr. To je noć ogromnih blagodati. Kur’an opisuje da je u u blagodatima i duhovnim vrijednostima veća od hiljadu mjeseci, što znači da je značajnija od osamdeset i tri godine i četiri mjeseca.Sretan je onaj koji zasluži potpune blagodati te noći provodeći je u ibadetu Allahu, zato što je postigao nagradu za ibadet osamdeset tri godine i četiri mjeseca, pa i više od toga. Darivanje te noći pravovjernim muslimanima je ogromna blagodat.

U hadisu koji prenosi Enes, r.a., a koji je naveden u djelu Ed-Durrul-Mensur, prenosi se da je Resulullah, s.a.v.s., rekao:

“Lejletul-kadr je data mom ummetu i nijednom ummetu prije njega.”

U pogledu darivanja Lejletul-kadra spominju se brojni razlozi. Jedan od njih, u skladu s nekim hadisima je sljedeći. Resulullah, s.a.v.s., je obraćao pažnju na duži period življenja prijašnjih naroda i bio je iznenađen kada je razmišljao o mnogo kraćem periodu življenja njegovog ummeta. Kada bi se njegov ummet želio nadmetati s prethodnim narodima, zbog kratkoće života bi ih bilo nemoguće nadmašiti. Da bi nadoknadio razliku u životnom vijeku, Allah ih je u Svojoj neograničenoj milosti obdario tom noći ogromnih blagodati. To znači da ako neki sretnik ovog ummeta provede deset takvih noći u obožavanju Stvoritelja, dobit će nagradu kao da je činio ibadet osam stotina i tridest godina, čak i više.

U drugom predanju se navodi da je Resulullah, s.a.v.s., jednom prilikom prenosio ashabima, r.a., priču o veoma pobožnom čovjeku iz Benu Israila koji je proveo hiljadu mjeseci u džihadu. Čuvši to, ashabi su zavidjeli tom čovjeku zato što nisu mogli postići takvu nagradu, nakon čega im je Allah darovao noć Lejletul-kadr kao nadoknadu.

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (3)

U drugom predanju se navodi da je Resulullah, s.a.v.s., jednom prilikom spomenuo imena četverice najpobožnijih ljudi Benu Israila koji su proveli po osamdeset godina u iskrenom služenju Allahu, obožavajući Ga i ne počinivši ni najmanji grijeh. To su bili Allahovi poslanici Ejjub, a.s., Zekerijja, a.s., Hizkil, a.s., i Ju’ša, a.s. Ashabi, r.a., su to čuli i ostali zaprepašteni. Potom se pojavio Džibril, a.s., i proučio suru Kadr u kojoj su spomenute blagodati ove noći.

Osim navedenih predanja, postoje i druga u kojima se objašnjava izvor noći Lejletul-kadr. Ta razlika u predanjima se javlja zbog toga što je nakon nekoliko događaja objavljen samo jedan ajet. Taj ajet se stoga odnosi na svaki od spomenutih događaja. Bez obzira koji od njih prihvatimo, važno je da je Allah darovao Muhammedovom, s.a.v.s., ummetu tu noć. To je ogromna blagodat i dar od Allaha. Posvetiti se (ibadetu) te noći, također je Allahov dar. Kako treba zavidjeti šejhovima koji kažu da ne propuštaju ibadet u noći Lejletul-kadr još od stjecanja punoljetstva.

Što se tiče stava koja je to noć, učenjaci spominju, aproksimativno, pedeset različitih stavova. Nije ih lahko sve nabrojati. Međutim, najprihvatljivije verzije, zajedno s daljnjim razmatranjima o toj noći, iznijet ću na sljedećim stranicama. Brojne posebnosti te noći spominju se u raznim hadiskim zbirkama. I to će biti spomenuto. Pošto i Kur’an spominje tu noć, počet ćemo s kratkim komentarom sure El-Kadr.

[ بِسْمِ الله الرَّحْمَنِ الرَّحيِمِ . إِناَّ أَنْزَلْناَهُ فيِ لَيْلَةِ الْقَدْرِ ]

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Mi smo ga počeli objavljivati u Noći kadr. (El-Kadr, 1)

Ovdje se daje osvrt na činjenicu da je te posebne noći Kur’an spušten s Levhi-Mahfuza (Čuvane ploče) na nebesa (iznad Zemlje). Pošto je veličanstvena knjiga Kur’an objavljena te noći, to je, samo po sebi, dovoljno da objasni njenu posebnost, pri tom ne spominjući sve ostale blagodati i vrijednosti te noći. U sljedećem ajetu, radi privlačenja pažnje i interesiranja o datoj temi, postavlja se pitanje:

[ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ]

A šta ti misliš šta je Noć kadr? (El-Kadr, 2)

Drugim riječima, pitanje koje se postavlja je: Imaš li ikakvo znanje o veličini i ogromnoj važnosti ove noći? Imaš li ikakvog znanja o ogromnim blagodatima i obilju koji su u njoj? Sljedeći ajet ide dalje s pobrojavanjem tih blagodati:

[ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ]

Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. (El-Kadr, 3)

Pravo značenje je da je nagrada za provođenje te noći u ibadetu bolja i veća od nagrade za hiljadu mjeseci provedenih u ibadetu. Ona je zapravo veća, ali koliko ima više nagrade, ovdje se ne kazuje.

[ تَنَزَّلُ الْمَلاَئِكَةُ وَالرُّوحُ فيِهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ ]

Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. (El-Kadr, 4)

Lijepo tumačenje ovog ajeta je dao imam Er-Razi, r.a. On objašnjava da kada se čovjek prvi put pojavio na Zemlji, kada ga je Allah stvorio kao Svog namjesnika, meleki su gledali u njega s potcjenjivanjem. Kada ih je Allah obavijestio o Svojoj namjeri da stavi čovjeka na Zemlju, oni su se čak odvažili pitati:

Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? (El-Bekare, 30)

Slično tome, kada roditelji primijete izvorni oblik kao puku kap sperme, oni također gledaju na nju s omalovažavanjem i odbijanjem do te mjere da to smatraju nečim što je zaprljalo odjeću i što se treba sprati. Ali, kasnije, kada Allah tu spermu vrijednu prezira pretvori u lijepi čovječiji oblik, oni ga počnu voljeti i njegovati. Do te mjere su stvari napredovale da te noći, noći Lejletul-kadra, vidimo kako čovjek obožava i veliča Allaha, a meleki koji su ranije gledali na njega s omalovažavanjem spuštaju se prema njemu, očigledno se kajući za misli koje su nekad gajili protiv njega.

Vrijednosti ramazana Muhammed Zekerijja el Kandehlevi islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Lejletul-Kadr” Muhammed Zekerijja el-Kandehlevi iz knjige “Vrijednosti ramazana”.

 

Vaš komentar