Pitanje: Mogu li se momak i djevojka razboljeti zbog zaljubljenosti?

Odgovor: Da, mogu. Koliko znam, to je i u medicini općeprihvaćeno, a u tradiciji i u pjesmama opjevano. Najbolji lijek toj bolesti jeste da se momak oženi voljenom djevojkom i djevojka uda za voljenog.

Mogu li se momak i djevojka razboljeti zbog zaljubljenosti? Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog
Najbolji lijek toj bolesti jeste da se momak oženi voljenom djevojkom i djevojka uda za voljenog..

Ukoliko, pak, strjelica ljubavi pogodi osobu koja je u braku (to se prije svega odnosi na muškarce), treba otići svome supružniku. Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Kada neko od vas vidi ljepote neke žene, neka priđe svojoj supruzi. Ona ima isto što i ta žena.” Naravno, obaranje pogleda i sprječavanje drugog, odnosno dugog pogleda, onemogućuje šejtansku strjelicu da pogodi čovjekovo srce.

Ukoliko ne postoji mogućnost da se osoba uda ili oženi, lijek je u skrušenom namazu i dovi kao što je:

Ja muqallibel-qulūbi sebbit qalbī ’ala dīnike. Ja musarrifel-qulūbi sarrif qalbī ilā ţā’atike ve ţā’ati resūlik. (O Ti Koji upravljaš srcima, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri. O Ti Koji usmjeravaš srca, usmjeri moje ka pokornosti Tebi i Tvome Poslaniku.)

Uz sve to, može pomoći i promjena mjesta boravka, da se ne viđa zaljubljena osoba ili njeni prijatelji, tj. da se voljena osoba ne spominje u prisustvu zaljubljene/og. Kada se spominjanje smanji, smanjit će se i srčana veza.

Autor “Šukrija Ramić” iz knjige“Knjiga za žene fetve i savjeti”

Vaš komentar