Koje su posljedice alkoholizma?

Klikni ▶ da poslušaš ovaj članak!

U islamu, alkoholizam ne predstavlja samo običan problem; on duboko pogađa moralne i duhovne vrijednosti. “Koje su posljedice alkoholizma” je pitanje koje nas vodi u suštinsko razmatranje islamske perspektive o životu i zdravlju. Korištenje alkohola ne samo da utječe na razmišljanje, odnose s porodicom i prijateljima, već i na fizičko zdravlje.

Alkoholizam je porodična bolest. Iz tog razloga u određivanju tretmana treba uzeti u obzir cijelu porodicu.

To je poremećaj ponašanja povezan s ponavljajućim prekomjernim unosom alkohola. Alkoholičar nastavlja da pije uprkos svim lošim i štetnim posljedicama.

Razlozi za konzumiranje alkohola:

• uživanje

• ispravljanje emocija

• izlaženje na kraj sa stresom

• žudnja i strast za ispijanjem alkoholnih pića

Životni stil alkoholičara

Alkoholičar uvijek ima razloga da pije. Mogućnosti i prilike za ispijanje alkohola jesu sretne situacije, napetosti, tuga, praznik, zabava, rođendan, sastanak s prijateljima…

Životni stil alkoholičara obilježen je kontinuiranim traženjem razloga za konzumaciju alkohola.

Posljedice alkoholizma-Psihologija-srece-Nevzat-Tarhan.islamske-knjige-islamska-knjizara-Sarajevo-Novi-Pazar-El-Kelimeh
Istraživanja su pokazala da je svaki alkoholičar započeo “karijeru” kao “umjereni drinker”.

Kako alkoholizam napreduje, problemi alkoholičara se povećavaju, počinje sam da pije, pije krišom, krije flaše, pokušava prikriti problem. Osjeća žaljenje, krivicu, pije više da to potisne. Depresija se povećava kako pije alkohol, a kako se depresija povećava, pije više alkohola. Kvalitet sna se pogoršava, budi se noću, pojačavaju se napadi panike. Bol i otežano disanje se pojačavaju, i pije više da bi ih suzbio.

Fizički znaci alkoholizma: crven nos, crvenilo dlanova, masni prsten u sloju rožnjače oka, tremor u šaci, opekotine od cigareta, modrice, djelimična paraliza šaka i stopala.

Društvene posljedice alkoholizma: razvod, napuštenost, problemi na poslu i u kući, ozljede na poslu, saobraćajne nesreće, problemi sa zakonom, zatvor.

Fizičke posljedice alkoholizma: ciroza jetre (kod siromašnih alkoholičara), sljepoća, kardiomiopatija (uvećavanje srca, bogati alkoholičari), povišenje krvnog tlaka, razgradnja mišića, bolesti krvi, pankreatitis, upala pluća, moždani udari, gubitak ravnoteže kao posljedica oštećenja malog mozga.

Psihičke posljedice alkoholizma: mentalne bolesti, poput paranoje, depresije, suicidalne sklonosti, gubitak pamćenja i rana demencija.

Koje su posljedice alkoholizma? Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog

Autor teksta “Alkoholizam?” Nevzat Tarhan iz knjige “Psihologija sreće”.

 

Vaš komentar