Zikr i šukr

Zikr i šukr Aid el Karni islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Nemojte nezahvalni biti.

Uzvišeni Allah nam je naredio da stalno i kontinuirano budemo u zikru i šukru – spominjanju Njega Uzvišenog i zahvaljivanju Njemu. Ukoliko zapostavimo zikr i zahvalnost, On će na nas spustiti Svoju srdžbu i lišiti nas blagodati, da Allah sačuva toga.

Uzvišeni kaže:

Spominjite Me i Ja ću vas spominjati, i budite Mi zahvalni, nemojte Mi nezahvalni biti. (El-Bekare, 152)

Imam Ibn Kesir, komentarišući ovaj ajet, kaže:

„Uzvišeni Allah je naredio zahvalnost Njemu, i obećao onome ko Mu bude zahvalan da će mu povećati dobro. Uzvišeni Allah je rekao: I kada je Gospodar tvoj obznanio: „Ako zahvalni budete, Ja ću vam povećati, a ako nezahvalni budete, pa Moja kazna je doista žestoka.“(Ibrahim, 7)

Komentarišući Allahove riječi i zahvalni Mi budite, nemojte nezahvalni biti, Ebu Dža’fer et-Taberi kaže (u svojstvu Uzvišenog Allaha):

„Nemojte nijekati blagodati koje sam vam podario. Budite Mi zahvalni na blagodatima, pa ću vam ih Ja povećati i upotpuniti vam ih. Uputit ću vas na ono na šta sam uputio Svoje robove kojima sam zadovoljan. Ja sam obećao Svojim stvorenjima da ću povećati blagodati onima koji budu zahvalni, a ko Mi bude nezahvalan, uskratit ću mu ono što sam Mu dao.“

Kao što iz spomenutog ajeta vidimo, Uzvišeni Allah je zikr spojio sa šukrom / zahvalnošću, a znamo da je zikr jedan od najvećih ibadeta, kako Uzvišeni kaže:

A spominjanje Allaha je najveće.

U vjerodostojnom hadisu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oporučio Muazu b. Džebelu:

„Nemoj propustiti da nakon svakog namaza kažeš: Allahu moj, pomozi mi da Te spominjem, da Ti zahvalan budem i lijepo robujem.“

Postoje dvije vrste zikra.

Prva je zikr jezikom dok je srce nemarno. Od ovakvog zikra nema koristi, niti za njega ima nagrade. Čak je to i nedaća za onoga ko tako postupa, jer govori ono što ne radi. Takav čovjek odaje utisak pobožnjaka i nastoji time prikriti svoja pokvarena djela. On ulazi u kategoriju onih o kojima Uzvišeni Allah kaže:

Kako je Allahu mrsko da govorite ono što ne radite. (Saff, 3)

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (4)

Druga vrsta zikra je spominjanje i sjećanje na Uzvišenog Allaha srcem. Takav zikr se ogleda u tome da čovjek spozna Allahovu veličinu, da Mu se pokorava i da ne griješi prema Njemu. Jezik se onda uskladi sa tim osjećanjem i počne veličati i slaviti Allaha. I to je istina. To je ono što se želi postići i na šta se želi ukazati ovim ajetom.

Isto tako, suština zahvalnosti, o kojoj u ovom ajetu govori Uzvišeni Allah, jeste zahvaljivanje i hvaljenje Uzvišenog Dobročinitelja zbog dobra koje je dao, a ne puko izgovaranje riječi. Na dobročinstvo treba uzvratiti dobročinstvom. Ako je Allah Apsolutni dobročinitelj, ako je Svojim robovima dao brojne blagodati, onda i zaslužuje da Mu budemo zahvalni shodno veličini blagodati koje nam je podario. I pored te zasluge, On, Uzvišeni, ljudima je ukazao Svoju milost i obećao onima koji Mu budu zahvalni da će ih obilato nagraditi.

U tom značenju se prenosi od Ibn Mes’uda, radijallahu anhu, da je rekao: „Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

‘Ko dadne četvero, dato mu je četvero: Kome je dat zikr, njega Allah spominje: Spominjite me i ja ću vas spomenuti; kome je data dova, dato mu je i njeno uslišanje, jer Uzvišeni Allah kaže: Zovite Me i Ja ću vam se odazvati; kome bude data zahvalnost, dat će mu se povećanje i više od toga, jer Uzvišeni Allah kaže: Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; i kome je dat istigfar, dat mu je i oprost, jer Uzvišeni Allah kaže: I molite Allaha da vam oprosti, jer Allah prašta i milostiv je.“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je prenio od Uzvišenog Allaha:

„Koga zikr okupira od molbe Meni, dat ću Mu više nego onima koji Me mole.“

Ebu Hatim el-Bisti prenosi od Muhammeda b. Ishaka el-Vasitija, u istom značenju, sljedeće stihove:

Čuvaj zahvalnost kako bi dobio potpunu nagradu

Ko je zahvalnost zaboravio, taj je i blagodati izgubio.

Zahvalnost Allahu je neiscrpna riznica,

Ko je Allahu zahvalan bio, nije se zbog toga pokajao.

Budi zahvalan svome Gospodaru Aid el Karni islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Zikr i šukr” Aid el-Karni iz knjige “Budi zahvalan svome Gospodaru”.

 

Vaš komentar