Efekti hidžame na tijelo

Među tradicionalnim načinima liječenja u kojima je hidžama zastupljena i koje je i objašnjavaju su Unani-Tibb i tradicionalna kineska medicina.

Unani-Tibb je bazirana na osnovama onoga što su praktikovali poznati grčko-rimski liječnici Hipokrates i Galen, a čije su metode liječenja nadopunili i usavršili arapski i perzijski liječnici Er-Razi, Ibn Sina, Ez-Zahravi, Ibn Nafis i drugi, a čiji je uticaj raširen na Bliskom istoku i širem regionu dok se kineska medicina praktikovala u Aziji, ali i svuda u svijetu.

Efekti hidžame na tijelo Ljekovita moć Kur’ana Senad Kovačević Medicina Šta je hidžama Za šta se radi hidžama Reakcija poslije hidžame Simptomi poslije hidžame El-Kelimeh
Preporučuje se i adekvatno korišćenje biljnih preparata kao dodatak hidžami da bi efekti hidžame bili bolji.

Unani pristup liječenju temelji se na četiri faktora, a to su: sluz, krv, žuta žuč i crna žuč.

Smatra se da bolesti nastaju zbog zagađenja ili nepravilnog balansa ova četiri faktora ili zbog toga što tijelo oslabi, uzimajući u obzir toplotu, suhoću, hladnoću, sluz i vlažnost tijela i kako to sve uzrokuje bolest.

Hidžama omogućava da se odstrane otrovi iz krvi, rebalansiraju pomenuta četiri faktora i izvuče višak toplote iz tijela.

Moderni praktikanti ovog načina liječenja smatraju da hidžama izvlači upalu i pritisak iz vitalnih organa, posebno srca, mozga, pluća, jetre i bubrega prema koži, što vodi ka ozdravljenju. Oni, također, objašnjavaju da ovo jača i imuni sistem, jer se toksini i štetne materije udaljavaju od vitalnih organa ka, uslovno rečeno, manje vitalnim kao što je koža, prije nego se totalno odstrani iz tijela.

Efekti hidžame

  1. Odstranjuje nečiste krvi i toksina iz tijela;
  2. liječi sihra i djelovanja urokljivog oka;
  3. preusmjerava otrovne materije od vitalnih organa;
  4. odstranjuje višak krvi;
  5. odstranjuje višak toplote iz krvi i sa površine tijela;
  6. odstranjuje upalu od vitalnih organa;
  7. pomaže tijelu u samoliječenju.

Šta činiti nakon hidžame?

Ima stvari o kojima treba povesti računa nakon urađene hidžame, kako bi se izbjegle neke neželjene posljedice kao što je infekcija i slično, a kako bi efekti hidžame bili vidljiviji.

Efekti hidžame na tijelo Ljekovita moć Kur’ana Senad Kovačević Medicina Šta je hidžama Za šta se radi hidžama Reakcija poslije hidžame Simptomi poslije hidžame El-Kelimeh
Najjednostavnija je hidžama koja se radi kao preventiva.

Usjeke na koži treba potpuno očistiti, dezinficirati i prekriti adekvatnim materijalom kao što je zavoj.

Tijelo je nakon hidžame podložno određenim uticajima i treba se izbjeći izloženost hladnoći.

Treba, također, koristiti raznovrsnu i zdravu hranu, koja pomaže da tijelo ojača.

Također, osoba kojoj je urađena hidžama ne treba odmah ići na spavanje, jer se preporučuje umjerena aktivnost nekoliko sati nakon te procedure. Tuširanje se ne preporučuje neposredno poslije hidžame.

Autor teksta “Efekti hidžame na tijelo” “Senad Kovačević” iz knjige“Ljekovita moć Kur’ana”

Vaš komentar