Zakonitosti odgoja

Ne možemo izgraditi svjesnu i jaku generaciju ako ne obratimo pažnju na nekoliko važnih zakonitosti u odgoju djece.

1. Riječi Uzvišenog Allaha:

„Uz svakog od vas su meleki, koji se smjenjuju ispred njega i iza njega – po Allahovu naređenju nad njim bdiju. Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni. A kad Allah htjedne nekom narodu nešto što je loše, niko to ne može spriječiti; bez Njega im nema zaštitnika.“ (Er-Ra’d, 11), pa ako želiš da se tvoj sin ponaša kao ashabi, onda prvo tvoje ponašanje neka bude slično ashabima.

Zakonitosti odgoja Dr. Jasir Nasr islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Odgajanje djece vrlo je važan zadatak.

Abdullah b. Mes’ud, radijallahu anhu, noću bi klanjao i plakao, dok bi pored njega stajao njegov sin. Govorio je:

„Za tvoje dobro sine činim ovaj ibadet!“

Uzvišeni Allah kaže:

„A što se onoga zida tiče, to je bio zid dvojice dječaka, siročadi iz grada, a pod njim je zakopano njihovo blago. Otac njihov je bio dobar čovjek i Gospodar tvoj želi, iz milosti Svoje, da oni odrastu i izvade blago svoje.“ (El-Kehf, dio 82. ajeta)

Omer, radijallahu anhu, je, nakon primanja islama, unio mnoge pozitivne promjene u svoju psihu, načinima reakcije i to je sve učinio zbog svoje djece. Dok bi obavljao noćni namaz, sin Abdullah bi mu visio o rame, zbog čega će Abdullah biti jedan od najnježnijih ashaba, radijallahu anhum.

2. Znaj da ti kao roditelj predstavljaš korijen ili izvor originalnog u odgoju tvog djeteta.

Ako ti budeš nalik zlatu, onda će i tvoje dijete biti poput zlata! Prvo radi na sebi!

Uzvišeni Allah savjetuje:

„Zar od drugih tražite da dobročinstvo čine dok pri tome sebe zaboravljate, a vi Knjigu čitate? Zar se opametiti nećete!?“ (El-Bekara, 44)

U drugom ajetu Uzvišeni Allah kaže:

„O vi koji vjerujete, zašto govorite ono što ne činite?! Kako samo Allah prezire da govorite ono što ne činite!“ (Es-Saff, 2–3)

Također riječi Uzvišenog Allaha:

„Nećete postići dobro sve dok ne budete dijelili od onoga što vam je drago. A šta god da dijelite, Allah to dobro zna.“ (Alu ‘Imran, 92)

3. Obaveza ti je da upoznaš sposobnosti svog djeteta.

Naprimjer, Zejd b. Sabit, radijallahu anhu, je dobro vladao vještinom pamćenja, brzog čitanja i učenja. Uspio je naučiti hebrejski jezik za dvije hefte, a imao je samo 12 godina.

Da li znaš da su prenosioci čak 50 hadisa iz Sahih Muslima upravo djeca!?

4. Znaj da je prisnost i vezanost između roditelja i djece najčešće odraz dobre povezanosti roditelja sa Gospodarom Allahom i moralnim vrijednostima.

Djeca ashaba su bila dobra jer su im roditelji bili dobri Allahovi robovi. Majka Abdullaha b. Zubejra bila je poznata sahabijka Esma, kćerka Ebu Bekrova. Otac mu je bio pobožni Zubejr b. El-’Avam. Isti slučaj je sa Abdullahom, sinom Omerovim; zatim Sa’dom b. Ebu Vekkasom i njegovim sinom Mus’abom. Refleksije te veze imamo i u primjerima Abdullaha b. Mes’uda i njegovog sina; Sa’da b. Ubadea i njegovog sina Kajsa; Mu’aza i njegovog sina Abdurrahmana; Hajsemea b. El-Harisa i njegovog sina Sa’da; Amra b. El-Džemuha i njegovog sina Mu’aza. Koliko priželjkujemo da danas postoje takve veze između roditelja i djece!

5. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže:

„Pomozite svoju djecu u dobročinstvu. Vi ćete, ako to budete htjeli, istrgnuti neposlušnost iz njih.“

Uzvišeni Allah kaže:

„Iz samilosti prema njima svoje krilo poniznosti spusti i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, kao što su oni mene, kad sam bio dijete, podizali!?’“ (El-Isra, 24)

Uzvišeni Allah je u ajetu upotrebio termin rabbejani – odgojiti, a ne re’ani – voditi brigu. Dakle, terbijet – zdrav odgoj jeste temelj sa koji treba dalje graditi budućnost naše djece!

10 pisama svakom ocu i majci Dr. Jasir Nasr islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Zakonitosti odgoja” Dr. Jasir Nasr iz knjige “10 pisama svakom ocu i majci”.

 

Vaš komentar