RECENZIJA: Život ispočetka

Dana 03.01.2008. uradi se gore navedeni operativni zahvat. Pri eksploraciji prikaže se velika tumorska masa koja zahvata čitav lijevi hemiabdomen sa brojnim fistuloznim otvorima iz kojih curi gust smrdljiv sadržaj. Tumorska masa zahvata cijeli lijevi kolon sa mnoštvom apscesnih kolekcija. Proteže se od slezene do karlice i zahvata prednji trbušni zid…

Ovo je isječak iz mojih nalaza i uspomena na dan kada je u 24-oj godini moj život otpočeo ispočetka. U bolnici sam učio jesti, piti, učio stajati pa onda oslanjati se na noge pa hodati. Nosio pelene kao beba, jeo dječiju hranu, pa onda polako prelazio na kaše pa na tvrđu hranu. Ali dobio sam novu priliku za život. Po prvi put nakon deset godina, dobio sam priliku da jedem i pijem, a da ne osjećam bol. Po prvi put nakon dugo vremena, organizam je počeo primati hranu i počeo sam se debljati. Osjećaj kad jedete, a pritom te ne boli, se riječima ne može opisati, samo suzama radosnicama i sedždom zahvale.

Sjećam se, deset mjeseci je trebalo da rane na trbuhu zacijele i da mjesecima nisam mogao da se sagnem pa sam klanjao sjedeći. Nadajući se da će doći dan kad ću moći kleknuti i lice položiti na sedždu. Toliko se stvari desilo, da meni djeluje nezamislivo. Kad sam bio bolestan, nepokretan, raspuknutog stomaka, pa se i sam pitao, kako ćeš ti poslije ovoga i da preživiš, kako ćeš nastaviti dalje? Pa kad gledaš krater u trbuhu, pa traume, blokade, doslovno si jedno vrijeme bez svog krova nad glavom. Nanizalo se toliko toga. I upravo sad živim ono što nisam mogao zamisliti da mogu. Hodam na svojim nogama bez ikakve pomoći. Imam neke stvari koje nisam mogao ni sanjati.

Tad se zahvalnost javi. Što me nije ostavio samog. Što je bio tu. Što je posložio stvari, što je nadoknadio sve, što je dao da mrak ode, i što je dao da pričam o Njemu i o tome ko je On. Ovo pišem u ovom halu zahvalnosti Njemu, a potom svima onima koje je poslao u moj život. Hvala Ti, a potom hvala i svima vama. Nadam se da će vam ovo djelo biti od koristi, da će se naći uz vas i da ćete na njegovim stranicama pronaći inspiraciju da nastavite dalje i ne odustanete. Često da bi vam život postao ljepši, morate proći kroz teške faze, kroz muke i znoj.

Ali vjerujte, sve vam bude nadoknađeno, štaviše. Transformiše se vaš život i vaša ličnost. I vjerujte, nećete ni za čim žaliti šta je bilo, kad vidite šta ste sve dobili. I ko ste postali. Želio bih da se zahvalim na početku i na kraju plemenitom Gospodaru, Onom Koji se odaziva nevoljniku i daje izlaz iz svakog problema, Onome Koji je izvor svake sreće i snage na podršci da ovo djelo ugleda svjetlo dana i molim Ga da u ovome projektu dadne bereketa i iskrenosti da bude samo radi Njegovog zadovoljstva.

Zahvalio bih se svima onima koji su bili i ostali uz mene u najtežim i najljepšim momentima, mojoj majci Suvadi, supruzi Amini, nani Emsiji, dajdži Emiru, tetki Meleći i ostalim članovima porodice, porodicama Botić i Mujela, punici Behiji, svastici Arneli i badži Izetu Rustiću, mr. Safet-ef. Beganoviću, hadži Omeru Veladžiću, mr. Amiru Draganoviću i MIZ Bos. Dubica, poštovanom muhafizu dr. hfz. Dževadu Hrvačiću, mr. Jasminu Spahiću, Mirsadu Crnaliću, porodici Muharemagić, Šabanu Čelikoviću, Fadilu Jamakoviću, Harunu Ališahu, Jasminu Karajliću, Senadu Hodžiću, Jusufu Deliću, Ameli Hadžisalihović, profesorima sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, te drugim brojnim prijateljima koje nemam mjesta sve da spomenem, ali su spomenuti u mom srcu.

Od srca bih se zahvalio Prosperitet Fondu iz Švicarske i Adisi Ćejvan Mujezinović na nesebičnoj podršci i doprinosu da četvrto izdanje djela ‘Život ispočetka’ ugleda svjetslot dana.

RECENZIJA Život ispočetka Život ispočetka Nedim Botić Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Nedim Botić iz knjige “Život ispočetka”.

Vaš komentar