100 svjetskih velikana o islamu – Džordž Margoliet

George Margoliouth, 1853 – 1924 bio je naturalizovani britanski državljanin, rođen u Poljskoj. Bio je biblijski naučnik i orijentalista. Od 1891. do 1914. godine radio je u Britanskom muzeju i bio je zadužen za zbirke hebrejskih, sirijskih i etiopskih rukopisa. Učestvovao je u prevođenju Kur’ana na engleski jezik. Radio je recenzije hebrejskih i aramejskih tekstova za Londonski Univerzitet, bio je član odbora Univerziteta Studies in Theology.

U predgovoru prijevoda značenja Kur’ana na engleski jezik, o Kur’anu je napisao:

„Mora se priznati da Kur’an zauzima važno mjesto među velikim vjerskim knjigama svijeta. Iako najmlađi među epohalno bitnim djelima koja pripadaju ovoj vrsti ”književnosti“, on je izvršio predivan utjecaj na velike mase ljudi. On je prouzrokovao ništa drugo nego novi stepen ljudske misli i novi tip karaktera.

On je transformisao niz heterogenih pustinjskih plemena na arapskom poluotoku u naciju heroja, a zatim je nastavio stvarati ogromne političko-vjerske organizacije u muslimanskom svijetu koje su jedne od velikih snaga na koje Evropa i istok moraju računati danas.” 1

Autor “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. J M. Rodwell’s, The Koran, London, J. M. Dent and Sons, 1909. Introduction (Uvod) G. Margoliouth, str. IX

Vaš komentar