100 svjetskih velikana o islamu – Frederik Hamilton

Frederick Hamilton, 1826–1902, poznat i kao Marquis of Dufferin and Ava. Bio je britanski diplomata i istaknuti član viktorijanskog društva. Bio je predsjednik Kraljevskog geografskog društva, rektor Univerziteta u Edinburghu i Univerziteta St. Andrews. Ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Carskoj Rusiji, Osmanskom carstvu, Italiji i Francuskoj.

Poznat je kao jedan od najuspješnijih diplomata svoga vremena. Dufferin je služio u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva kao kancelar vojvodstva Lancaster i poddržavni sekretar za rat. Godine 1872. postao je treći generalni guverner Kanade. A 1884. godine dostigao je vrhunac svoje diplomatske karijere postavši osmi namjesnik Indije.

U svom djelu Speeches Delivered in India (Govori u Indiji) o muslimanima je napisao:

„Kad se sjetim da je muslimanska nauka, muslimanska umjetnost i muslimanska književnost u velikoj mjeri zadužila Evropu za njen izlazak iz tame srednjeg vijeka, smatram da je nemoguće povjerovati da su muslimanske zajednice Indije imale poteškoća u održavanju koraka s ostatkom njihovih sunarodnika u općem napretku naroda.”1

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Frederik Hamilton” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Marquis of Dufferin and Ava, Speeches Delivered in India, London, 1890. str. 24.

Vaš komentar