Ustrajnost u dobrim djelima

Uzvišeni je kazao:
يُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيوةِ الدُّنْيَا وَفِي الْآخِرَةِ
Allah vjernike postojanom riječju učvršćuje u životu na dunjaluku a i na ahiretu.
Katade je kazao:
“Na dunjaluku će ih učvrstiti (svakim) dobrom i činjenjem dobrih djela.”
Ustrajnost u dobrom djelu (makar ono bilo i malo), uputa je Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Aiša, radijallahu anha, je kazala:
“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ustrajavao u dobrim djelima koja je činio; ako bi spavao tokom noći ili bio bolestan, klanjao bi tokom dana dvanaest rekata (nafile).”

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (4)

Jedan od vidova Allahove dobrote je i to što onaj ko propusti da uradi neko dobro djelo tokom noći može to nadoknaditi danju, i što onaj ko u toku dana propusti priliku za neko dobro može to nadomjestiti noću. Uzvišeni je kazao:
وَهُوَ الَّذِي جَعَلَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ خِلْفَةً لِّمَنْ أَرَادَ أَن يَذَّكَّرَ أَوْ أَرَادَ شُكُورًا
On je Taj Koji je učinio da se noć i dan smjenjuju, što je prilika za onoga koji hoće da se prisjeti i pouku primi ili želi biti zahvalan.
Ustrajnost na dobrom djelu, pa makar ono bilo malo, draže je Uzvišenom Allahu, subhanehu ve te’ala.  Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao:
“Allahu je najdraže ono djelo u kojem se ustraje, pa makar bilo i malo.”
Ustrajnost u dobrim djelima 
Mudrost toga što je malo djelo, koje se redovno čini, bolje od većeg koje se čini samo povremeno, leži u tome što se ustrajnošću održava pokornost, zikr, samokontrola, ispravnost namjere, iskrenost i usmjerenost ka Uzvišenom Stvoritelju. Tako manje djelo, koje se ustrajno čini, ima mnogostruko veće rezultate nego neko veće djelo koje se ne čini redovno.
Sve dok čovjek bude u stanju pokornosti Allahu čineći jedno dobro djelo za drugim, bit će mu otežano činjenje grijeha, oni će ga uznemiravati i on će se maksimalno truditi da ih izbjegne; bit će mu data snaga, postojanost i odlučnost u onome što je ispravno. Možda je to jedan od razloga zbog kojih su propisana određena djela (namazi), zikrovi i virdovi tokom dana i noći.
Dobra djela će biti lijepo društvo čovjeku u njegovom kaburu. Kabursku samoću može razgaliti samo dobro djelo, plamen Vatre može utrnuti samo svjetlo imana, a postojanost na Siratu se može postići samo ustrajnošću u vjeri.

Stanice praštanja grijeha Šejha bint Muhammed el Kasim islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Vaš komentar