A srca se, doista, kad se Allah spomene, smiruju!1

Iskrenost je Allahu, dž.š., omiljena osobina. Otvorenost srce čini čistim. Uzoran čovjek i njegovi bližnji ne lažu. Zikr, spominjanje Uzvišenog, jeste najvrednije djelo i ono najviše srcu donosi spokoj. Sjetite se vi Mene, pa ću se Ja vas sjetiti. Spominjanje Allaha Veličanstvenog jeste džennet na zemlji. Onaj ko u njega ne uđe neće vidjeti ni Džennet na Ahiretu. Zikr je utočište i spas za duše od umora, tegoba, muka i nemira. On je tako jednostavna i lahka staza do svakog uspjeha i pobjede. Onaj ko bdije nad stranicama Objave zna vrijednost zikra, a ko ga prakticira svakim danom, za svaku priliku ima lijek.

Stoga, nemoj se čuditi kad vidiš kako su smireni i spokojni oni koji zikr čine. To je smisao svega. Ali, pravo je čudo kako žive oni koji su nemarni i ne spominju svoga Gospodara. Tvari su, nisu živi i ne znaju kada će biti oživljeni. (En-Nahl, 21) A srca se

A srca se, doista, kad se Allah spomene, smiruju! Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog
Stoga, nemoj se čuditi kad vidiš kako su smireni i spokojni oni koji zikr čine.

O čovječe koji se žališ na iscrpljenost, koji plačeš zbog boli, strahuješ od nesreća i nad kim su se nadvile sve nedaće svijeta, spomeni Njegovo sveto ime: Znaš li da ime Njegovo ima iko! (Merjem, 65) A srca se A srca se A srca se

Shodno broju i učestalosti zikra koji činiš tvoje će se misli prosvijetliti, srce smiriti, duša radosna biti i savjest odmor naći. U spominjanju Allaha krije se tvoje veličanje Njegove uzvišenosti, pouzdanje, vjera i oslanjanje na Njega. Zikrom se vraća Gospodaru, lijepo o Njemu promišlja i izlaz od Njega očekuje. A Allah je blizu onih koji Ga zovu, čuje njihove dove. Samo On molitve uslišava.

Zato se Njemu predaj pokorno i ponizno. Neka tvoj jezik uvijek spominje Njegovo ime blagoslovljeno iskazujući Mu tevhid, pohvalu, zahvalu, slavu, Njemu doveći i oprost od Njega tražeći. Uz Njegovu snagu i moć steći ćeš sreću, sigurnost, veselje, nur i predanost. I Allah im je dao nagradu na ovom svijetu, a na Onom svijetu dat će im nagradu veću nego što su zaslužili. (Ali Imran, 148)

Autor “Aid el-Karni” iz knjige“Ne tuguj”

  1. Er-Ra’d, 28.

Vaš komentar