Igrajte se sa svojim djetetom do njegove 7 godine, družite se s njim do njegove 15 godine, a nakon 15 dogovarajte se

 

 

Klasična inteligencija može biti dovoljna za školski uspjeh, ali emocionalna inteligencija neophodna je za životni uspjeh.

Emocionalna inteligencija je neophodna za životni uspjeh mladih, dok klasična inteligencija može biti dovoljna za školski uspjeh.
Emocionalna inteligencija je neophodna za životni uspjeh mladih, dok klasična inteligencija može biti dovoljna za školski uspjeh.

Unesco definira mladost kao doba kada hrabrost prevladava stidljivost, a želja za avanturom udobnost. Slatki snovi, ideali, prve ljubavi, bliska prijateljstva, lahkomislenost, nestašluk, odvažnost, karakteristike su ovoga perioda. Mlada osoba je entuzijastična, burna, strastvena, živahna, uzavrela, depresivna, ljuta, konfliktna, anksiozna, i u svemu tome pokušava da pronađe svoj identitet.

Voljeti, biti voljen, patiti, nanositi bol, osjećati ljutnju i mržnju, neozbiljnost, strasti i turbulencije, sukobi i brige jesu prirodne emocije u ovom periodu. Neizbježno je disati i živjeti ova osjećanja. Pustite neka mladi dožive ova osje- ćanja, da se ne skrivaju iza zidova, i neka uče živeći život. Sve dok se ne prave velike greške, male greške će se naučiti kroz život, ali pod uslovom da odrasli koriste ova tri lijeka: (1) iskrenu ljubav, (2) pažnju kroz odvajanje vremena i (3) sladak osmijeh, nekoliko lijepih riječi, pogled pun ljubavi. Ništa nije važnije od odnosa između roditelja i djeteta.

Emocionalna inteligencija kao sredstvo prevladavanja teškoća

Adolescenti prolaze kroz težak i buran životni period. Oni su poput kapetana koji plovi po olujnome moru i kojem je potreban dobar kompas da bi odredio dobar kurs. Stariji treba da vode duge razgovore sa mladom osobom u kojima će joj ukazati na to šta je ispravno, a šta pogrešno, šta je dobro, a šta nije. Ovaj govor ne bi trebao biti monolog, odnosno to ne treba biti govor kao što su predavanja i propovijedi. Takvi savjeti često su beskorisni. Možda čak i kod nekih mladih ljudi probude sklonost da rade suprotno.

Mladi se suočavaju s različitim emocijama i izazovima tokom odrastanja, a emocionalna inteligencija pomaže im da se nose s tim.
Mladi se suočavaju s različitim emocijama i izazovima tokom odrastanja, a emocionalna inteligencija pomaže im da se nose s tim.

Hazreti Alija kazao je: “Igrajte se sa svojim djetetom do njegove sedme godine, družite se s njim do njegove petnaeste godine, a nakon petnaeste dogovarajte se.” U ovim mudrim riječima sažeto se ukazuje na način očuvanja mentalnog zdravlja djeteta.

Naš časni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje pubertet kao jedan ogranak ludila i tako nam upućuje vrlo značajnu poruku. Razumijevanje odraslih, izbjegavanje ljutnje, iskorištavanje slobodnog vremena za razgovor i druženje, to će na mladu osobu koja prolazi kroz tako nestabilan period života imati utjecaj zlata vrijedan. Sve se lomi zbog krhkosti, samo čovjeka lomi grubost. Ako se prema mladima ponašamo fleksibilno i blago umjesto da budemo grubi i nepristojni, sigurno ćemo ih bez problema i nesreća prevesti u pozitivnu fazu njihovog života.

Autor teksta je Nevzat Tarhan iz knjige “Psihologija sreće”.

Vaš komentar