Mekteb je farz

Allah, dž.š., naš Stvoritelj, dunjaluk nam je za stanište odredio. Ovdje gdje živimo i životni prostor sa nebrojeno mnogo stvorenja Njegovih dijelimo, izazova je mnogo. Mnoge su prepreke na životnom putu našem i stalna je opasnost da posrnemo, padnemo, u bezdan tmine i zablude odemo. Šejtan nas neprekidno vreba. Sretan je kad prepreku na putu životnom ne možemo savladati. Sretan je kad pred izazovima odgovor nemamo. Sretan je kad očaj i beznađe jeste naše stanje. Sretan je kad smo mi nesretni.

Voli nas naš Stvoritelj i nije nas ostavio da nespremni ovim svijetom koračamo. Nije nas nenaoružane neprijatelju prepustio. Allah Uzvišeni je odredio da na ovaj svijet dođemo takvi da ništa ne znamo, ali s razumom, sluhom i vidom i mogućnošću da učimo i svaki dan bivamo jači, sposobniji i za život i izazove njegove spremniji.

Svakom je narodu Bog Milostivi slao Poslanika, uputu, pokazivao put kojim će bezbjedno koračati ka cilju konačnom. Svaki je čovjek u prilici tu uputu čuti, s njom se upoznati i sebe za životne izazove osposobiti. Složna je ulema naša da ako postoji čovjek do kojeg uputa nije stigla, ako postoji čovjek koji nije čuo za Objavu i Poslanika, neće biti kriv za svoju stranputicu i zabludu.

Mi se, braćo, nećemo moći pravdati da za uputu, Objavu i Poslanika nismo čuli. Pouzdano znamo da je došla Istina, da je došao Najodabraniji među svim poslanicima i da je došlo Svjetlo koje sija noću kao i danju. Iz onoga što nam je odabrani Poslanik donio učimo da je čovjeku obaveza vjerovati: Allaha, Meleke, Poslanike, Objave, Sudnji dan i sudbinu. Ova vjera čovjeku korak čvrsne na putu dunjalučkom. Ova vjera čini ga sposobnim savladati prepreke životne.

Čovjeku koji ovo usvoji i zna, uvijek je dobro, jer kako kaže Poslanik, vjerniku je uvijek dobro, pa i u dobru i u teškoći zahvaljuje. Vjernik zna da što ga je pogodilo, nije ga moglo zaobići, a što ga je zaobišlo nije ga moglo pogoditi. Da bi i tvoje dijete bilo sposobno životu u susret krenuti, osposobi ga, u mekteb ga upiši i nad njegovim mektebskim obavezama bdij jer postoje životne situacije na koje samo vjera daje odgovor. Zar bi ti uprkos neizmjernoj ljubavi koju prema djeci svojoj imaš, ostavio ih nesposobnim i za život nepripremljenim?

Nepripremljeni su ako ne znaju da je Allah vladar svjetova, ako ne znaju da ih meleki prate ali i čuvaju, ako ne znaju da ih Poslanici Istini zovu ali i šefaat im nude, ako ne znaju da je Objava svjetlo, ako ne znaju da posljednji dunjalučki dan nije zadnji već da postoji i Sudnji dan i ako ne znaju da sudbina, kader, Božije je određenje i da šta god vjernika potrefi, on Allahu zahvaljuje.

Došli smo na dunjaluk neuki, neznani, fizički slabi i nesposobni. Roditelji se o nama brinu da odrastemo i osnažimo. Nije to jedina i nipošto dovoljna briga da bismo za život bili spremni. Moramo se osnažiti i kako bi šejtanu prokletom mogli odgovoriti i iz našega ga života odstraniti.

Poslanik nam donosi Kelimei-šehadet. Uči nas klanjati, postiti, da dijelimo podstiče nas, i ako smo u mogućnosti na hadždž da idemo i tako svojoj ibadetskoj kući krov stavimo. Dragi roditelji bez ovog oružja ne prepuštajte dijete dunjaluku. A ako ga bez šehadeta i namaza dunjaluku ostaviš, šejtan će mu vođa biti. U mekteb ga upiši i nad zadaćama mektebskim svakodnevno bdij. Važno ti je to jer to je garancija da će tvoj sin i kćerka biti sposobni izazovima dunjalučkim odgovoriti. Pošalji ih u mekteb da ključ od kuće spasa uzmu. Šehadet je ključ dženetski. Pošalji ih u mekteb da klanjati nauče, a namaz je štit jedini i pravi od poroka i grijeha. Allah, dž.š., to svjedoči kada kaže:

إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ

“Namaz odvraća od ružnih i ogavnih djela.“ (El-Ankebut, 45)

Pošalji ih u mekteb, da vrijednost posta spoznaju, da ruke šćipljene ne budu. Mekteb je mjesto odakle roditeljima poslušni i društvu korisni ljudi izlaze.

Ono što je Poslanik donio, radi oba svijeta je donio. Treba nam i na dunjaluku i na Ahiretu. Na ovom svijetu treba nam da propisima vjere život uredimo, a na Ahiretu da zahvalnošću našom, pokornošću, sedždom, zikrom, postom, življenjem vjere, dženetski užitak dokučimo i u njemu se vječno nastanimo. Obavezan je vjernik naučiti propise vjere svoje. Moraš znati kako se abdest uzima i šta ga kvari. Ako ne znaš, kako će te Poslanik po tragovima od abdesta prepoznati?

Moraš znati kako se klanja i šta namaz kvari. Ako ne znaš kako će ti namaz u kaburu i na Danu suda svjetlo biti? Moraš znati šta je vrijednost posta, kad započinje a kad prestaje i šta ga kvari? Ako ne znaš, kako ćeš do dženetskih vrata Rejjan dokoračati? Da bi sve to znao, moraš dječače i djevojčice, u mekteb doći i tu propise vjere svoje naučiti i sebe za život na dunjaluku osposobiti.

Pravila vjere naše nam kazuju i da roditelje slušamo, s komšijama lijepo živimo, u školi budemo dobri i poslušni. U tim pravilima piše, da starije poštujemo i uvažavamo, da se prema mlađima s puno milosrđa odnosimo. Mekteb nas ovome uči i odgojem nas ukrašava.

Pravila vjere naše nam kazuju da je poštenje, iskrenost, pravičnost, susretljivost, spremnost da budemo korisni drugima, obilježje naše, nas koje je Uzvišeni u Knjizi svojoj muslimanima nazvao. U mektebu se ove osobine stiču i tamo se uči da vjernik ne može bez njih biti potpun vjernik.

Cijenjena braćo, vjernik, onaj koji riječ Božiju čuje i slijedi, djecu svoju brižno otprema u školu. Stalo mu je da budu dobri, najbolji i da i na taj način svjedoče svoju pokornost Bogu. Vjernik, koji riječ Božiju čuje i slijedi, djecu svoju brižno otprema u mekteb. Stalo mu je da budu dobri, najbolji i da i na taj način svjedoče svoju pokornost Bogu.

Vjernik, koji riječ Božiju čuje i slijedi, neprekidno bdije nad odgojem svoje djece jer zna da će za to odgovarati i zna da ništa bolje ni vrednije ne može im ostaviti od lijepa odgoja. Samo ako ovom stazom idu, stazom ka školi i mektebu i odgajaju se primjerom svojih odgajatelja, bit će sposobni da dunjalučkom stazom sigurno hode i sve izazove i prepreke savladaju.

Kao što nismo zaboravili, ni pomislili da je moguće da izostanu, pa djecu svoju prvog dana ovog mjeseca poslali u školu, ne pomislimo i ne dopustimo da izostanu ni dvanaestog i trinaestog dana ovog mjeseca kada počinje upis u mekteb. Cijenjeni roditelji, oboje je jednako važno. Sama škola, a ni sam mekteb, ne čine čovjeka snažnim da šejtanu rekne: Ne! Škola i mekteb zajedno šejtana rastužuju i od nas odgone.

Uzvišeni Bože, pomozi nas da djecu svoju osposobimo za život ovdje i uporedo s tim sebi, kad kabur nastanimo obezbijedimo da nam sevapi stižu, jer odgojeno dijete, trajno je dobro. Amin!

4. 9. 2015.

Autor hutbe “Mekteb je farz” prof. Izet ef. Čamdžić” iz knjige “Poruka i opomena sa mimbere”.

HUTBA: Mekteb je farz Poruka i opomena sa mimbere prof. Izet ef. Čamdžić Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Vaš komentar