Jurgen Todenhofer – 100 svjetskih velikana o islamu

Jurgen Todenhofer, rođen 1940. godine je njemački pisac i bivši političar. Studirao je pravo na univerzitetima u Minhenu, Parizu, Bonu i Freiburgu. Doktorirao je pravo 1969. godine i radio kao sudija od 1972. godine. Bio je poslanik Njemačkog parlamenta u pet mandata.

U televizijskoj emisiji Das sonntags gespräch, između ostalog je rekao:

„Smatram da je 11. septembar najjasnije pokazao da ne poznajemo druge kulture. Konflikt koji je kasnije nastao u Iraku i Afganistanu i druga ratna razmatranja pokrenuta su jedanaestim septembrom. Pokrenuta su jer većina ljudi na Zapadu nemaju pojma o muslimanskom svijetu, i američki predsjednik, koga ne moram imenovati jer to više nije.

Njegovi savjetnici nisu nikada bili u tim zemljama. Ti Amerikanci govorili su: ‘Ti teroristi, njih ima 1,4 milijarde, moramo ih sve potamaniti.’1 Nije to otpočelo 11. septembra, već zadnjih 200 godina, koje su većina zapadnjaka zaboravili.”

Jurgen Todenhofer je zatim rekao:

„Evropljani su muslimanske zemlje na brutalan način kolonizirali i poubijali milione muslimana. Ako se to uzme u obzir, Zapad i mi zapadni Evropljani veći smo nasilnici od njih. Prvi i Drugi svjetski rat sa 70 miliona žrtava, ko je to otpočeo? Nisu to bili muslimani. Ko je poubijao 6 miliona Jevreja? To nisu bili muslimani. To su ogromne brojke, ruski komunizam poubijao je 30 miliona ljudi, a kineski 40 miliona. To dokazuje čovjeku da muslimani u zadnjih 200 godina svijetu nisu ništa nažao učinili.”

Na kraju je rekao:

„Glavni problem danas je to što mi zapadnjaci, Amerikanci i mi zapadni Evropljani, vjerujemo i smatramo da smo mi posebni i jasno je da imamo latentni rasizam, i smatramo da ti crnci, ti Arapi, ti muslimani nisu kao mi. Ako želite da doživite značenje prijateljstva i šta prijateljstvo i ljubav znači, morate se upoznati s muslimanima.”2

Jurgen Todenhofer - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Jurgen Todenhofer – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Prema službenim zabilješkama američkog FBI-a o terorizmu: oko 6% terorističkih napada na američkom tlu od 1980. do 2005. godine izvršili su „islamski” ekstremisti. Preostalih 94% su počinile druge grupe. http:// www.fbi.gov/stats-services/publications/terrorism-2002-2005/terror02_05 
  2. Video: https://www.youtube.com/watch?v=VbZwSIMxpoM 

Vaš komentar