Kakav put su nam poslanici pokazivali

Treći cilj iznošenja kazivanja o vjerovjesnicima, koji nimalo nije minorniji od prethodnih, čak je i važniji, a posebno za omladinu, jeste da budu uzor…

Vjerovjesnici su nam dali urnek. To je veoma važan aspekt koji zaboravljamo. Pojam uzora se promijenio kod naše omladine. To je postao problem svih problema. Posebno se ispoljava kada gledamo za kim se sve omladina povodi…

Ovim riječima i kazivanjima želim isprovocirati ljubav prema svakom vjerovjesniku. Želim da ti svi budu uzor u životu. Ovo je nada, i molim Allaha da je učini i praktičnom.

On je tvoj uzor… ona je tvoj uzor

Kamo sreće da svaki mladić pročita kazivanje o Jusufu, zavolio ga, veže se za njega i prihvati za uzora u životu…U njemu je primjer čistoće, plemenitosti, čednosti i napretka…

Kamo sreće da svaka djevojka bude svjesna Merjeme, zavoli je i na nju se ugleda u svakom segmentu života.

Treći je Ibrahim…

Jadni očevi i majke… cijele noći ne mogu zaspati zbog briga… Razmišljaju i sekiraju se kakva će biti sudbina njihove djece? Kako će im osigurati miran i sretan život? Rade danonoćno, ali se i pored toga boje oskudice. Umor, opterećenje, uznemirenje, zbunjenost, nedoumica…

Imate priliku, dragi roditelji, ugledati se na Ibrahima, a.s., i saznati kako se trebate osloniti na Allaha. Pogledajte ga nakon što je bačen u vatru… Razmislite o njegovom pouzdanju, spokoju i tevekulu. Zar niste čuli šta je rekao? Rekao je:

Autor teksta Amr Halid iz knjige Pouke i savjeti iz kazivanja o vjerovjesnicima Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (2)
“Dovoljan mi je Allah i divan je On zaštitnik.”

Ne podsjećam vas na uzroke, već na Gospodara uzroka.

Ajet je jasan

Poštovana braćo, Allahovi vjerovjesnici su naši uzori. Ovaj stav temeljimo na ajetu:

أُوْلَـئِكَ الَّذِينَ هَدَى اللهُ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ قُل لاَّ أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِنْ هُوَ إِلاَّ ذِكْرَى لِلْعَالَمِينَ

Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov Pravi put. Reci: “Ja od vas ne tražim nagradu za Kur’an, on je samo pouka svjetovima.” (El-En’am, 90)

Otvori Allahovu knjigu i pogledaj prethodne ajete. Vidjet ćeš da se u njima spominju imena 18 vjerovjesnika. Ovo je Allahova naredba – zato slijedi njihov Pravi put!

Ali na novi način

Kako je divan osjećaj pobjede nad nemarom koji nam umalo nije okupirao srca i umove… Osjećaj koji će nas u potpunosti ispuniti… Prelistavanjem kazivanja o svakom vjerovjesniku naći ćemo izazov za sve ono čije izvršenje je teško ili nam bar tako izgleda. Novorođenče će se ojačati voljom. Dobrodošao, vrijedni stanovniče srca.

Kazivanja o vjerovjesnicima obiluju moralom, ibadetima i liječenjem srca. Mi nastojimo razjasniti ove stvari, ali novim pristupom posredstvom kazivanja o vjerovjesnicima. Dragi brate, zanemari uznemirenje i brigu. Znaj da je vjera vrijedni stanovnik srca.

Autor teksta Amr Halid iz knjige Pouke i savjeti iz kazivanja o vjerovjesnicima Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh(1)

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Pouke i savjeti iz kazivanja o vjerovjesnicima”.

Vaš komentar