Kako da ohrabriš svog supruga i pružiš mu motivaciju?

Draga sestro, ne postoji ništa što će više motivirati tvog muža od toga da mu staviš do znanja da je on najvažnija osoba u tvom životu i da ti je, koliko god bila uspješna i odlikovana na poslu i u društvu, najveći ponos to što si njegova žena, te da se tvoje poštovanje prema njemu ne treba uopće dovoditi u pitanje. Žena treba znati da muž žudi za njenom ljubavlju, te da za njega motivacija proizilazi iz osjećaja da je voljen i da postoji neko kome je uvijek potreban.

Draga sestro, neophodno je da svom mužu upućuješ iskrene riječi motivacije, naprimjer: Bio si mi potreban kada se desilo to. Mnogo su mi značile tvoje riječi. I kada bih mogla vratiti vrijeme, ne bih izabrala drugog za muža osim tebe. Ti si najbolji čovjek kojeg sam vidjela u svom životu. I ostalo što smatraš da će ga učiniti sretnim. Dozvoli svom mužu da predvodi…

Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Rijetko ćemo naići na uspješnog muškarca (istaknutu ličnost, genija) koji noći i dane provodi u svađi i prepirkama. Ovo je neosporna činjenica. Duševni smiraj i mirna okolina su glavni temelji za muževljevo ostvarivanje zavidnih rezultata u životu. U suprotnom, kako kaže Muhammed Gazali:

Autor teksta Kako da ohrabriš svog supruga i pružiš mu motivaciju je Kerim el-Šazli iz djela Onima koji vole Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
„Malodušna žena sprečava čovjeka da postigne napredak u poslu, da podnosi teškoće i uživa u rezultatima!“

Škrta žena sprečava svog muža da pruži pomoć, počasti gosta i pomogne nemoćnima.
Ukoliko se muškarac zadržava u kući, to će ga spriječiti da napreduje. To će ga učiniti slugom kuće, žene i djece, i tako unedogled.(Muhammed Gazali, قضايا المراة بين التقاليد الراكدة والوافدة.). Stoga, tumačeći riječi Uzvišenog Allaha:

O vjernici, i među ženama vašim i djecom vašom, doista, imate neprijatelja, pa ih se pričuvajte! A ako preko toga pređete i opravdanje prihvatite i oprostite, pa – i Allah prašta i samilostan je! (Et-Tagabun, 14)

Gazali kaže:

„Pod neprijateljstvom se ovdje ne misli na uobičajene nesuglasice, već na čovjekovo povinovanje porodičnim zahtjevima i njegovo odustajanje od hidžre i džihada kako bi ostao pored njih.“(Ibid.)

Draga sestro, neophodno je da svoga muža odjeneš odjećom energičnosti i da u njegovoj svijesti podigneš zastave uspjeha i ambicija. Sjeti se Hatidže, radijallahu anha. Ona je bila uz muža dok se borio i prolazio kroz sve teškoće, nije klonula niti posustajala. Kada je preselila, njegova tuga za njom bila je neopisiva, pa mu njegov Gospodar, da bi ga utješio, podari Isra i Miradž. Godinu njenog preseljenja nazvao je Godinom tuge.
Neka tvoj partner osjeti da ti je važan i da ga poštuješ Dejl Kendži kaže:

„Postoji veoma važno pravilo ljudskog ponašanja, i ukoliko bismo ga slijedili, skoro da se nikada ne bismo našli ni u kakvom problemu. To pravilo glasi: Pokušaj učiniti da se drugi uvijek osjećaju bitnim.“

Džon Dejvi kaže:

„Osnovna ljudska karakteristika je želja za osjećajem važnosti.“ 

Vilijam Džejms tvrdi:

„Osnova ljudske prirode je žudnja za poštovanjem.“

Dragi supružnici, naše poštovanje prema partneru učinit će da se on osjeti važnim; da osjeti da cijenimo njegov uloženi trud i davanje. Dovoljno je da muž svojoj supruzi kaže: Danas si se, draga moja, puno umorila, ili da supruga kaže svom mužu: Ne postoje riječi kojima bih mogla izraziti zahvalnost za ono što si učinio za mene, da bi se u njima zapalile baklje zadovoljstva, sreće i sveobuhvatnog oduševljenja.

Ideja

Pošalji svom bračnom drugu ljubavno pismo i otvoreno mu iskaži svu ljubav i poštovanje koje osjećaš zbog onoga što čini za tebe. Dozvoli uzdama svojih osjećaja da ispišu riječi ljubavi. Ili, možeš ubaciti ljubavnu ceduljicu svom mužu u radnu torbu ili u knjigu za koju znaš da će je čitati. Ove ideje su jednostavne, ali mogu djelovati osvježavajuće i ostavit će dobar utisak.

Autor teksta Kako da ohrabriš svog supruga i pružiš mu motivaciju je Kerim el-Šazli iz djela Onima koji vole Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh(1)

Autor teksta je Kerim el – Šazli iz knjige “Onima koji vole.”

Vaš komentar