Kako se muž treba ponašati prema supruzi poslije porođaja?

Klikni ▶ da poslušaš ovaj članak!

Mnogi muževi se žale zbog toga što se njihove supruge nakon porođaja promijene u ponašanju prema njima uslijed toga što ne poklanjaju dovoljno pažnje sebi, kući i drugim stvarima. Ja poručujem takvim supružnicima da je bilo nužno da još na samom početku, a prije porođaja, da se dogovore oko mnogih stvari kako bi suprug znao kakva je njegova uloga, kao npr. koliko sati će moći nakon porođaja da odvoji za svoju familiju i pomaganje njima, koliko će odvojiti vremena da nosi bebu, da li će odvojiti vremena da svojoj supruzi pruži odmora.

Mnogi muževi ne shvataju da majke, tj. njihove supruge, bdiju po cijelu noć nad djecom, da su to majke mazlume, koje će nakon duge noći ponovo morati da se prve probude i ranije ustanu da spreme doručak, pa neće moći uzeti nimalo predaha, jer će ih bebe ponovo probuditi i neće moći zaspati. Tome svemu treba dodati umor i obaveze koje one nose tokom ostalog dijela dana pripremajući ručak, namirujući kuću i završavajući druge obaveze.

Zato je na čovjeku da bude svjestan svoje odgovornosti, kao otac, još prije porođaja, a taj trenutak odgovornosti počinje sa trudnoćom, te u tom smislu otac mora imati razumijevanja i sluha naspram brige o psihičkom zdravlju žene u toku i nakon porođaja, jer mnoge žene padaju u depresiju i prolaze kroz različite stresove i tjeskobe.

Kako se muž treba ponašati prema supruzi poslije porođaja? Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Kako se muž treba ponašati prema supruzi poslije porođaja?” Dr. Jasir Nasr iz knjige “10 pisama svakom ocu i majci”.

Vaš komentar