Karen Armstrong – 100 svjetskih velikana o islamu

Karen Armstrong, rođena 1944. godine, je bivša rimokatolička časna sestra, britanski je pisac i komentator, poznata po svojim knjigama o komparativnim religijama. Dok je boravila u samostanu, pohađala je St. Anne College, a diplomirala je na Odsjeku za engleski jezik.

O godinama koje je provela u samostanu kaže da su ih obilježile fizičko i psihičko zlostavljanje. Ona je jedna od tri naučnika koji su dobili mogućnost da prvi put govore na zasjedanju UN-a, o religiji. Bila je savjetnik za nagrađivani dokumentarac Muhammad: Legacy of a Prophet (Muhammed: Naslijeđe Poslanika). Dobitnica je čitavog niza nagrada i priznanja.

U svojoj knjizi Muhammad a Prophet for Our Time (Muhammed – Poslanik za naše vrijeme), napisala je:

„Muslimani su uvijek razumjeli ovo. Njihovo sveto pismo, Kur’an, dao im je zadatak da naprave pravedno i pristojno društvo u kojem se svi članovi tretiraju s poštovanjem. Politička dobrobit muslimanske zajednice bila je, i jeste, pitanje od najveće važnosti.”1

Kur’an je za nju:

„Kur’an je sveta Božija riječ, a njegov autoritet ostaje apsolutan.”2

Potom je napisala:

„I poenta izvanrednog pluralizma Kur’ana, koji osuđuje agresiju i doživljava izvorno ispravne religije kao vjere od Jednog Boga. Imamo dugu historiju islamofobije u zapadnoj kulturi koja datira iz vremena krstaških ratova. U dvanaestom vijeku, kršćanski monasi u Evropi insistirali su da je islam nasilna religija mača, i da je Muhammed bio varalica koji je silom oružja nametnuo svoju vjeru nevoljnim ljudima, zvali su ga ružnim imenima.

Ova iskrivljena verzija Poslanikovog života jedna je od usvojenih ideja na Zapadu, a zapadnjacima je oduvijek bilo teško objektivno vidjeti Muhammeda. Od uništenja Svjetskog trgovinskog centra, 11. septembra 2001. članovi kršćanske desnice u SAD-u i neki zapadni mediji nastavili su tradiciju neprijateljstva, tvrdeći da je Muhammed bio nepopravljiv zavisnik rata. Neki su u tvrdnjama otišli toliko daleko da su tvrdili da je bio terorista. 3

Više ne možemo sebi dopustiti da se upuštamo u ovakve vrste fanatizma, jer je to poklon kojim će ekstremisti koji se koriste takvim izjavama dokazati da je zapadni svijet zaista angažovan u novom kršćanskom ratu protiv islamskog svijeta. Muhammed nije bio čovjek nasilja. Moramo pristupiti njegovom životu na uravnotežen, objektivan način, kako bismo znali cijeniti njegova značajna dostignuća. Njegovanje netačnih predrasuda uništava toleranciju plemenitost i saosjećanja, sve ono što bi trebalo da oslikava zapadnu kulturu.”4

Karen Armstrong - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Karen Armstrong – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Karen Armstrong, Muhammad a Prophet for Our Time, Atlas books, Harper Collins Publishers, London, New York, Toronto and Sidney, 2006. introduction, str. 13–14. 
  2. Isto, str.16. 
  3. Jevanđelje po Mateju, glava 10, stih 34, pripisuje Isusu (Isau, alejhi selam) slijedeće riječi: „Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.”

    Da je kojim slučajem Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, izgovorio nešto slično, kršćani bi mahali ovim citatom i dan i noć, i na svakom mjestu, želeći da time dokažu kako je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio ”terorista”! A mi muslimani kažemo: plemeniti Allahov poslanik Isa, alejhi selam, bio je najbolji čovjek svoga vremena, i jedan od pet najodabranijih poslanika, neka je na sve njih mir i spas. 

  4. Isto, str. 17–18. 

Vaš komentar