Kejv Sidni – 100 svjetskih velikana o islamu

Kejv Sidni (Cave Sydney, 1883–1953) je bio engleski istraživač i pisac. U svom djelu An Introduction to the Study of Some Living Religions of the East (Uvod u proučavanje nekih životnih religija Istoka), o poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, napisao je:

„Niti jedan život nije na tako različite načine okarakterisan kao Muhammedov. Opasnost islama dugo su zagovarali kršćanski pisci spremni da vjeruju u najgore o njemu, a ocijenili su ga, ne samo grubo, nego i nepravedno. Ovaj čovjek koji je u interesu svoje misije deset godina podnosio teškoće nije bio varalica. Varalica ne bi mogao postati utemeljitelj religije.

Karlajl je upravo na tome (na takvom stavu). Njegovim neizrecivim genijem, njegovom pobožnošću i njegovom mudrošću, on je napravio jednu naciju od sukobljenih plemena. Njegovo mjesto u historiji je sigurno.” 1

Kejv Sidni - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Kejv Sidni – 100 svjetskih velikana o islamu” Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Cave, Sydney., An Introduction to the Study of Some Living Religions of the East, Duckworth & CO. London: 1921. str. 213–214. 

Vaš komentar