Koje lekcije možemo naučiti iz priče o SODOMI I GOMORI?

Znate li priču o dva grada, Sodomi i Gomora, i o supruzi Allahovog vjerovjesnika Luta, a.s.? Priča nam kazuje da su ta dva grada ogrezla u nasilju i nepravdi. Uzvišeni Allah je upravo trebao uništiti ta dva grada jer su odabrali živjeti u tami. Ali, iz ta dva grada, Uzvišeni Allah je izuzeo Luta, a.s., i njegovu porodicu, jer su oni bili dobri robovi i vjernici, za razliku od ostalih žitelja. Zbog toga ih je Uzvišeni Allah i spasio. Jedini uvjet koji im je postavljen, bio je da se ne obaziru iza sebe pri izlasku.

Ali, Lutova žena se okrenula i uništena je. U nekim verzijama stoji da je pretvorena u hrpu soli. Ova žena nije mogla prekinuti veze sa prošlošću i produžiti naprijed! Ostala je ustrajna u svom nevjerovanju, grijehu i tvrdoglavosti.

Šta možemo zaključiti i kakvu pouku uzeti iz ovog primjera? Koje lekcije možemo naučiti iz priče o SODOMI I GOMORI?

Možemo naučiti da čovjek treba ići naprijed, nikada se ne obazirući na svoju prošlost i ono što je iza njega!

Lutova žena to nije mogla učiniti, jer u njenom srcu nije postojala unutarnja snaga, niti duboka i snažna vjera. Takvo je stanje očajnih. Njih neki vanjski faktori odvajaju od svega i oni u jednom trenutku padaju u očajanje i osjećaju tjeskobu.

Pravi vjernik je potpuno siguran da njegova snaga leži u njegovom apsolutnom imanu, u njegovoj potpunoj vjeri u svoga Stvoritelja, a zatim u njegovom samopouzdanju i nužnosti očuvanja unutarnje snage, koja mu daje impuls da ide naprijed.

Prekini svoje veze s onim što je bilo i nemoj se nikada osvrtati! Neka impuls tvog života uvijek bude tvoja unutarnja snaga koja izvire iz tvoje ličnosti i vjere u sebe! Nemoj dozvoliti vanjskim faktorima da ti nametnu prošlost i skamene te na jednom mjestu, dok se cio kosmos oko tebe kreće! Koje lekcije možemo naučiti iz priče o SODOMI I GOMORI?

Koje lekcije možemo naučiti iz priče o SODOMI I GOMORI Ne očajavaj aid el karni Dr. Aid el-Karni Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Koje lekcije možemo naučiti iz priče o SODOMI I GOMORI?” Dr. Aid el-Karni iz knjige “Ne očajavaj.”

Vaš komentar