Koji ummet je najbolji?

Ummet je danas u veoma teškom stanju. Velike nesreće koje trpimo posljednjih stotinu godina “krunisane” su našom udaljenošću od Allaha, uz sunovrat morala i vrijednosti, tehničku i naučnu zaostalost. Šta su posljedice ovih nesreća? Mnogi mladići postali su sociopate depresivni, frustrirani, očajni, poljuljanog samopouzdanja… Zapad je za nas postao najuzvišeniji pojam koji slijedimo u svemu. Promijenimo svoje stanje:

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)

Možda ćete se upitati: “Kako se možemo promijeniti? O kakvoj promjeni govoriš?’’ Promjena je prelazak u bolje stanje, kako bismo povratili svoju dominaciju…

Naš ummet je najbolji na Zemlji

Kada bi neku drugu zajednicu zadesilo ono što je zadesilo naš ummet, nestalo bi je sa lica Zemlje. Međutim, mi smo još uvijek tu. Da, slabi smo i ugnjetavani, ali Uzvišeni Allah kaže:

A Mi smo htjeli da one koji su na Zemlji tlačeni, milošću obaspemo i da ih vođama i nasljednicima učinimo, i da im na Zemlji vlast darujemo, a da faraonu i Hamanu i vojskama njihovim damo da dožive baš ono zbog čega su od njih strahovali. (El-Kasas, 5-6.)

Da, Gospodaru, mi smo slabi… Allah želi uzdići slabe, a šta tek mislite o slabima koji su najbolji narod na Zemlji? Dragi moji, cilj nam je da ummet ponovo zauzme svoje mjesto u historiji? Zašto? Je li to vid oholog odnosa prema drugim narodima na Zemlji? Ne, tako mi Allaha, nikako! U osnovi, islam je vodio Zemlju više od 1.300 godina.

To je bilo vrijeme blagostanja. Život je bio mnogo bolji od današnjeg. U to vrijeme sve vjere su živjele u slobodi i spokoju, kao nikad do tada. Naravno, bilo je nekih grešaka, ali je to ipak bilo najsretnije vrijeme koje je ovaj ummet doživio. Hajdemo, ujedinimo se da bi naš ummet bio jak kao nekada. Promijenimo sebe, kako bi nas Allah pomogao i promijenio naše stanje.

Pravilo je jednostavno: Dok on sam sebe ne izmijeni

Dragi brate, šta mi želimo? Čemu stremimo? Želimo da islam zauzme svoje mjesto među narodima, da ponovo postane svjetski lider… Da bi sprovodio tiraniju? Ne, tako mi Allaha, već da bi donio sreću čovječanstvu. To Allah želi od našeg ummeta. Međutim, da li je to moguće? Da, moguće je, tako mi Allaha. Sigurno ćeš se začuditi i reći: “Zar i u ovakvom stanju? U ovakvoj depresiji? Odakle ti ta sigurnost?” Siguran sam zato što imam argument i pravilo.

Možda ćete reći: “Ljudi već dugo vremena ne nalaze rješenje i nisu uspjeli ništa promijeniti…” Ipak, nije tako! Promjena se može postići uz pomoć jedne stvari. Reći ćete: “Mi smo izgubili svoje mjesto među ostalim narodima već stotinu godina, a ti nam kažeš da treba uraditi samo jednu stvar!” Da, jednu stvar… Tako mi Velikog Allaha, moramo biti uvjereni u to. Ummet mora biti krajnje uvjeren i spreman da realizira tu stvar. Spoznajmo i realizirajmo jedno pravilo: Dok on sam sebe ne izmijeni. To je kur’anski ajet! To je pravilo promjene! To je nada! Štaviše, to je jedino rješenje krize u kojoj se nalazimo već čitav vijek.

Šta je argument?

Kada je Allah stvorio kosmos, uspostavio je određene zakonitosti u njemu. Te zakonitosti će vladati sve dok postoji svijet. Koji su to zakoni? U čemu se oni ogledaju? Ti zakoni se manifestiraju u prirodi, u ljudskom ponašanju, na Zemlji… Ako želimo voditi ovaj svijet, moramo poštovati te zakone, zato što oni čine osnovu života na Zemlji.

Dragi brate, kada bi se neko htio popeti na vrh brda i poletjeti, rekli bi mu: “Znaš li za zakon gravitacije? Past ćeš i polomiti se.” Bolesnik dolazi ljekaru koji mu prepisuje lijek: “Uzmi ovaj lijek i ozdravit ćeš nakon tri sedmice.” Da li je ljekar nadnaravno biće? Naravno da nije. Međutim, on poznaje zakone medicine… Postoji, također, i zakon društvenog ponašanja. Ko ga se bude pridržavao, postat će vođa. A koji je to zakon?

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)

Promijenimo se i postat ćemo lideri. Dragi čitaoče, promijenimo se i vidjet ćeš kako Allah za nas mijenja izgled Zemlje. Svakodnevno govorimo: Zašto nam je ovakvo stanje? Zašto ne pobijedimo? Dragi moji, ne možemo pobijediti zato što postoji zakon poput zakona gravitacije, koga nema u našim životima… Sve dok ga ne budemo poštivali, nećemo pobijediti i ostat ćemo i dalje gubitnici. A čim se počnemo pridržavati tog zakona, Allah će nam promijeniti Zemlju i ono što je na njoj. Zakoni postoje da bismo njihovim poštivanjem ostvarili određene ciljeve. Jesi li razumio ovo? Ovaj zakon nije samo jedan od ovosvjetskih slogana to je kur’anski ajet:

Autor teksta Koji ummet je najbolji? Hajrudin Tahir Ahmetović iz djela Allah neće izmjeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
…dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)
Autor teksta Amr Halid iz knjige Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh(1)

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmjeni.”

Vaš komentar