Kur'an kao izazov ljudima i džinima

Na veličinu i uzvišenost Kur’ana ukazuje i to što je Uzvišeni Allah izazvao ljude i džine da dođu sa knjigom poput Kur’ana, ili da izmisle deset sura sličnih kur’anskim surama, ili makar jednu suru. (Azametul-Kur’anil-kerim, str. 73.)

Uzvišeni kaže:

قُل لَّئِنِ ٱجۡتَمَعَتِ ٱلۡإِنسُ وَٱلۡجِنُّ عَلَىٰٓ أَن يَأۡتُواْ بِمِثۡلِ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانِ لَا يَأۡتُونَ بِمِثۡلِهِۦ وَلَوۡ كَانَ بَعۡضُهُمۡ لِبَعۡضٖ ظَهِيرٗا.

“Reci: ‘Kad bi se sakupilo čovječanstvo i džini, da donesu sličan ovom Kur’anu, ne bi sličan njemu donijeli, makar oni jedni drugima bili pomagači.” (El-Isra, 88)

أَمۡ يَقُولُونَ ٱفۡتَرَىٰهُۖ قُلۡ فَأۡتُواْ بِعَشۡرِ سُوَرٖ مِّثۡلِهِۦ مُفۡتَرَيَٰتٖ وَٱدۡعُواْ مَنِ ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ إِن كُنتُمۡ صَٰدِقِين . فَإِلَّمۡ يَسۡتَجِيبُواْ لَكُمۡ فَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّمَآ أُنزِلَ بِعِلۡمِ ٱللَّهِ وَأَن لَّآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَۖ فَهَلۡ أَنتُم مُّسۡلِمُونَ.

“Zar govore: ‘Izmišlja ga.’ Reci: ‘Pa donesite deset sura sličnih njemu, izmišljenih, i pozovite koga možete mimo Allaha, ako istinu govorite!’ Pa ako vam se ne odazovu, tad znajte da je objavljen znanjem Allahovim, i da nema boga osim Njega. Pa jeste li vi muslimani?” (Hud, 13–14)

Ali, to što nisu uspjeli da odgovore na ovaj izazov, da dođu sa knjigom poput Kur’ana, nije ih odvelo na Pravi put i ostali su ustrajni u zabludi govoreći: “Muhammed ga je namjerno izmislio”. Allah ih postepeno dovodi do krajnjeg poniženja izazivajući ih da dođu sa jednom surom poput kur’anske, ali ni tom izazovu nisu mogli odgovoriti.

Uzvišeni kaže:

أَمۡ يَقُولُونَ ٱفۡتَرَىٰهُۖ قُلۡ فَأۡتُواْ بِسُورَةٖ مِّثۡلِهِۦ وَٱدۡعُواْ مَنِ ٱسۡتَطَعۡتُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ إِن كُنتُمۡ صَٰدِقِينَ

“Zar govore: ‘Izmišlja ga.’ Reci: ‘Pa donesite suru sličnu njemu i pozovite koga možete mimo Allaha, ako istinu govorite.’” (Junus, 38)

Iako su pobijeđeni u raspravi, nisu željeli priznati poraz, nego su se, poput onoga koga je šejtan izbezumio svojim dodirom, počeli ismijavati:

وَإِذَا تُتۡلَىٰ عَلَيۡهِمۡ ءَايَٰتُنَا قَالُواْ قَدۡ سَمِعۡنَا لَوۡ نَشَآءُ لَقُلۡنَا مِثۡلَ هَٰذَآ إِنۡ هَٰذَآ إِلَّآ أَسَٰطِيرُ ٱلۡأَوَّلِينَ.

“I kad im se uče ajeti Naši, govore: ‘Već smo čuli. Da hoćemo, sigurno bismo govorili slično ovom. Ovo su samo priče ranijih’” (El-Enfal, 31), da bi se zatim počeli izrugivati govoreći:

ٱئۡتِ بِقُرۡءَانٍ غَيۡرِ هَٰذَآ أَوۡ بَدِّلۡهُ.

“Donesi nam Kur’an drugačiji od ovog ili ga izmijeni” (Junus, 15).

Usljed toga stanje ovih nevjernika postalo je onakvo kako to Veličanstveni Allah kaže:

بَلۡ كَذَّبُواْ بِمَا لَمۡ يُحِيطُواْ بِعِلۡمِهِۦ وَلَمَّا يَأۡتِهِمۡ تَأۡوِيلُهُۥۚ كَذَٰلِكَ كَذَّبَ ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡۖ فَٱنظُرۡ كَيۡفَ كَانَ عَٰقِبَةُ ٱلظَّٰلِمِينَ.

“Naprotiv, poriču ono čije znanje ne obuhvataju, a još im nije došlo njegovo tumačenje. Tako su poricali oni prije njih, pa pogledaj kakav je bio kraj zalima!” (Junus, 39).

Ovaj veličanstveni Kur’an ne predstavlja samo izraze kojima je Allah uputio izazov ljudima i džinima, da pokušaju doći sa nečim sličnim, nego je to Allahov govor kojim je izazov stavio pred sva stvorenja, o čemu Mudri Gospodar kaže:

قُل لَّئِنِ ٱجۡتَمَعَتِ ٱلۡإِنسُ وَٱلۡجِنُّ عَلَىٰٓ أَن يَأۡتُواْ بِمِثۡلِ هَٰذَا ٱلۡقُرۡءَانِ لَا يَأۡتُونَ بِمِثۡلِهِۦ وَلَوۡ كَانَ بَعۡضُهُمۡ لِبَعۡضٖ ظَهِيرٗا.

“Reci: ‘Kad bi se sakupilo čovječanstvo i džini, da donesu sličan ovom Kur’anu, ne bi sličan njemu donijeli, makar oni jedni drugima bili pomagači’” (El-Isra, 88).

Ovim riječima Allah potvrđuje veličanstvenost Kur’ana. Ovaj ajet i njemu slični nazivaju se ajeti izazova, kojima se ukazuje na nemoć stvorenja, na to da nikada neće moći doći sa nečim sličnim plemenitom Kur’anu ili barem sa jednom kur’anskom surom. (Azametul-Kur’an, str. 76.)

To je tako jednostavno za razumjeti: nikada govor stvorenja, koja su stvorena od zemlje, ne može biti poput govora Gospodara svjetova, niti neko ko je manjkav i ovisan o drugom u svim segmentima može smisliti govor poput govora Onoga Ko je potpun, Koji je savršen u svakom pogledu. To je apsolutno nemoguće. I svakome ko ima i najmanji osjećaj za govor i ko poznaje retoriku, kada čuje ajete veličanstvenog Kur’ana i uporedi ih sa riječima najboljih govornika, postat će očita ogromna razlika i neće to moći zanijekati. (Azametul-Kur’an, str. 77.)

Veličanstvenost i stepen uzvišenosti Kur’ana ne ostavljaju stvorenjima ni najmanju mogućnost da dođu sa nečim sličnim, čak i ako bi jedni drugima pomagali u tome. (Azametul-Kur’an, str. 77.)

Kur’an kao izazov ljudima i džinima Vjerovanje u Kur’ani-Kerim i Nebeske Knjige Dr. Alija Muhammed es-Sallabi Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (1)

Autor teksta “ Kur’an kao izazov ljudima i džinima ” Dr. Alija Muhammed es-Sallabi iz knjige “Vjerovanje u Kur’ani-Kerim i Nebeske Knjige”.

Vaš komentar