Musliman mora biti dostojanstven

Brate čitaoče… Još uvijek smo na putu promjene, na čijem kraju se nalazi Allahova pomoć i dar. Jedna od najvažnijih tema, kojoj trebamo posvetiti pažnju, jeste: dostojanstvo muslimana. Da… dostojanstvo muslimana je nestalo zbog naše nemarnosti, nesmotrenosti i plahovitosti. Vjernik je, po svojoj prirodi, vrijedan kod Allaha. Vrijedan zbog svoje vjere, Kur’ana i domovine.

On nipošto ne pristaje na poniženje i ne prihvata nemarnost ni letargiju. A grješnik, koji je udaljen od Allaha, sebe ponižava griješenjem, negativizmom i nezainteresiranošću za stanje muslimana. Zalogaj hljeba mu je važniji od časti. On ga prihvata i kada je natopljen njegovim poniženjem. Mi smo ummet koji treba biti dostojanstven. Kako možemo odbaciti tu moć i svojim rukama sijati poniženje?

Zašto u sebi usađujemo poniženje?

Nastavnik, na primjer, kažnjava svoje učenike tako što im naređuje da okrenu glavu k zidu. Ismijava ih pred svima. To je odgoj… Međutim, kazna nije isto što i omalovažavanje. Poniženo dijete gubi dignitet i vrijednost. Tada počinje odlučivanje. Učenik neće zaboraviti poniženje cijelog života, zato što omalovažavanje nije sitnica koja se može zaboraviti. A čovjek koji ponižava i tuče svoju suprugu pred djecom… Kako će se osjećati ta žena?! Poniženo i nemoćno! Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam je zabranio da je udaramo po licu. Zašto? Zbog dostojanstva. Poslanik, s.a.v.s., nikada nije udario suprugu niti slugu – zbog dostojanstva. Njegovi hadisi potvrđuju da je s njima jeo i poštovao ih.

Danas susrećemo mnogo primjera vlastitog ponižavanja. Otac udara ili vrijeđa sina pred njegovim drugovima. Na taj način se ubija dostojanstvo u duši djeteta. Pitate se: Pa, kako ćemo ih odgojiti? Kada pogriješe, kako i gdje da ih kaznimo? U spavaćoj sobi? U klubu, pred prijateljima? Sve ove stvari, iako nam se ne čine važnim, moraju biti uzete u obzir prilikom kažnjavanja djece. Mladić koga roditelji prekidaju: “Šuti dok odrasli govore!” gubi samopouzdanje, osjeća se poniženim i kod njega se javlja strah od ispoljavanja sopstvenog mišljenja. Braćo, čuvajte ljudsku čast kako biste živjeli časno i dostojanstveno!

Ne prepuštam te nikome!

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je sjedio među uglednim ljudima. Desno od njega je sjedio mladi Ibn Abbas. Poslanik, s.a.v.s., je dijelio vodu započinjući s desne strane, pa upita dječaka:

“Dozvoljavaš li da počnem od njih?” Dječak mudro odgovori: “Ne prepuštam te nikome.”(Buhari, 5620 i Muslim, 5260.)

Vidite li kako treba odgajati dostojanstvo! Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče:

“Kako ti želiš!”

Nikada ne dopusti poniženje

Zamisli službenika državne institucije koji ponižava i maltretira ljude, među kojima ima i staraca… Ili čovjeka kog ponižava pretpostavljeni na poslu… Kada ga pitaš: “Zašto dozvoljavaš da te ponižavaju?”, odgovara: “Ne mogu napustiti posao, jer time hranim porodicu.”

Dragi moji… Vjerujte mi, život s poniženjem je mnogo gori od gladovanja. Hajde, kreni i potraži drugi posao. Zar misliš da, ako si ponižen na poslu, možeš odgajati svoju djecu dostojanstveno i časno? Naravno, ne… Zato nemoj sebe dovoditi u situaciju da budeš ponižen. Na taj način ćeš nauditi sebi i svojoj porodici. Ummet koji je izgubio svoje svetosti, zemlju i Kuds, živjet će u poniženju… Da… Kako može biti poštovan kada ne poštuje najvažniju svetinju – sebe.

Jedini izvor našeg dostojanstva je Allah

Zamisli… Stranog stručnjaka poštuju i ljube mu ruku samo zato što je stranac… A domaći stručnjak je ponižen. Zašto? Dešava se da avion u polasku kasni pola sata. Stjuard dolazi i izvinjava se strancu, a ne pomišlja da se izvini Arapu! Arapi po svojoj prirodi, čak i prije islama, nisu prihvatali poniženje, uvrede i nepoštovanje. Ponižavanje je kod Arapa bilo ispod časti. Riječ zelul, kojom oni označavaju nešto nisko, odnosi se na obradivu zemlju ili ukroćenu životinju. Ta riječ se koristi i za neživa bića i životinje. Uzvišeni, u Svojoj časnoj Knjizi, kaže:

Kako oni ne vide da Mi samo zbog njih stoku stvaramo i da oni njome raspolažu kao vlasnici! i da smo im dali da se njome služe – na nekim jašu, a nekima se hrane. (Ja-Sin, 71-72.)

Zato Allahov Poslanik, s.a.v.s., postavlja pitanje Aiši:

“Znaš li, Aiša, zašto su vrata Kabe postavljena visoko?” “Ne, Allahov Poslaniče”, odgovorila je. “Da bi unutra mogao ući samo onaj kome (Arapi) dozvole.”(Muslim, 3233.)

Braćo moja, pojedinac mora biti dostojanstven, kako bi ummet postao dostojanstven. Međutim, gdje je izvor dostojanstva? Jedini izvor dostojanstva jeste Uzvišeni Allah:

Ako neko želi veličinu, pa – u Allaha je sva veličina! (Fatir, 10.)

Musliman mora biti dostojanstven Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni Amr Halid Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni.”

Vaš komentar