Naš Ummet slabi

Vrlina koju Zapad ima, a mi nemamo…

Temeljitost je vrlina koja je izgubljena među muslimanima. Profesionalaca je malo, a i oni uglavnom, nažalost, nisu pobožni… Tu vrlinu je Zapad razvio, a mi smo je potpuno zapostavili. Allahov zakon promjene ne tiče se samo muslimana, već cijelog svijeta. Uzvišeni Allah nije rekao:

“Allah neće promijeniti stanje muslimana…”, već Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni (Er-Ra‘d, 11.).

Koje vrijednosti moramo usvojiti da bismo se izmijenili, a koje osobine moramo napustiti?

Temeljitost je perfekcija

Temeljitost se jednostavno može opisati kao perfekcija. To je izvorna islamska vrijednost, koja nam danas nedostaje… Da, nedostaje nam perfekcija u radu… Promjena, braćo moja, nije dugme koje ćemo pritisnuti i nakon toga se promijeniti. Ne, to je težak proces, koji zahtijeva napor i odricanje. Prvo ćemo spoznati šta kod sebe moramo promijeniti. To što je promjena teška ne znači da je nemoguća. Najbolji nam je primjer iz vlastite historije – narod koji se vijekovima bavio stočarstvom, za samo 23 godine se preobrazio u narod koji predvodi civilizaciju!

Naš ummet je svakog dana sve slabiji?!

Dragi moji… Nažalost, sav naš rad i produktivnost danas svodi se pod jednu stavku: puki govor, rad bez perfekcije i kompetencije… Nešto što služi svrsi i miru… Tako možemo vidjeti studenta koji uči, radnika koji proizvodi, profesora koji predaje… sve uz mnogo propusta… Čudno je što neki ovo nazivaju “profesionalnošću”, premda je perfekcionizam sastavni dio muslimanskog života. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže:

“Uzvišeni  Allah voli kada neko od vas radi neki posao, da ga uradi čestito i do kraja.”(Taberani, El-Mu‘džem El-Evsat, 901.)

Želiš li da te Allah voli? Profesionalno obavljaj svoj posao. Čini dobro i Allah će te voljeti. Zapad je preuzeo i usvojio ovaj moto… Zato su zavladali i napredovali. Vođstvo je povezano s pravilima i zakonitostima. Naš ummet je svakog dana sve slabiji i slabiji. Nezaposlenih je više nego zaposlenih. Zašto? Površni smo i neprofesionalni. Perfekcionizam u poslu je tvoja obaveza. Ako želiš da tvoja zemlja napreduje, jača i prednjači – moraš biti profesionalac.

Velika razlika između nas i Zapada

U arapskim zemljama su sprovedena statistička istraživanja oko toga koliko sati jedan zaposlenik provede u radu? Šta mislite, koliko? Nećete vjerovati, zato što je to, uistinu, nevjerovatno! Jedan arapski radnik prosječno provede od 12 do 13 minuta radeći. Neki, čak, rade samo 5 minuta dnevno. Službenici na Zapadu u radu provode od 8 do 10 sati. Zbilja velika razlika…

Ajeti o perfekciji…

Uzvišeni kaže:

Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, i razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje. (En-Nahl, 90.)

Perfekcionizam (dobro čini…) zauzima drugo mjesto, nakon pravde. Zamisli koliko je to svojstvo važno Uzvišenom Allahu! Odmah nakon pravednosti, naređena nam je profesionalnost. Uzvišeni kaže:

Za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine. (Ali Imran, 134.)

Perfekcionizam se tiče svega – morala, ibadeta, rada…

…milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine. (El-E‘raf, 56.)

Postat ćeš Allahu mio samo zbog toga što si dobročinitelj! Razmisli sa mnom o ovom ajetu:

Allah, zaista, neće dopustiti da propadne nagrada onima koji čine dobro. (Et-Tevbe, 120.)

One koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi doista nećemo dopustiti da propadne nagrada onome koji je dobra djela činio. (El-Kehf, 30.)

…milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine. Dragi čitaoče, vidiš li kakve počasti zaslužuju temeljiti ljudi? Zbog temeljitosti postali su Allahovi miljenici. Njih će Allah nagraditi, jer zaslužuju Njegovu zaštitu i blizinu… Neka je hvaljen Allah! Temeljit čovjek osjeća Allahovu blizinu. To je velika počast! Važnije od toga je to što Allahova milost postaje blizu. I ne samo to. Pogledaj Allahove riječi:

One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! (Junus, 26.).

Uzvišeni Allah neće dopustiti da naša djela propadnu, već će nas nagraditi za njih, a i više od toga. Mnogi ovo uvećanje tumače kao gledanje u Allahovo lice na Sudnjem danu. Allahu! Viđenje Uzvišenog? Možeš li zamisliti da vidiš Gospodara kosmosa? Stvoritelja svega postojećeg? Brate čitaoče, budi temeljit u svemu, bilo to sitno ili krupno, kako bi zaslužio sve ovo! Allah je najplemenitiji! Dragi moji, pored svega ovoga, ima studenata koji govore: “Učit ću da bih položio ispit.” To je dobro.

Ukazuje na ozbiljnost i pozitivnost u životu. Varanje na ispitu nije svojstveno ozbiljnim ljudima niti ima veze s temeljitošću. Ali, moraš biti temeljit i u učenju… Musliman mora biti uspješan, a to ćeš postići ako budeš temeljno učio. Dragi moji… Shvatite ove riječi s mnogo ozbiljnosti i pažnje… Mladiću, nije stvar u ocjeni koju želiš zaraditi iz nekog predmeta. Stvar je u tome da ummet teži napretku uz pomoć tvog uspjeha i temeljitosti u radu…

Naš Ummet slabi Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni Amr Halid Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni.”

Vaš komentar