Ne dopusti da u tvome srcu bude zlobe

Puni mjesec je obasjao Jesrib. Poslanik, s.a.v.s., je emigrirao u taj grad, koji se od tada zove El-Medina El-Munevvera. Ljubav prema islamu ujedinjuje srca Ensarija. Božiji Poslanik, s.a.v.s., je izvršio bratimljenje između Muhadžira i Ensarija kod prvog zadatka kog je realizirao nakon dolaska u Medinu. Bratski osjećaji ispunjavali su srca Medinelija. Nestalo je ratova, sukoba i mržnje.

Kamo su otišla ona neprijateljstva? Zamijenilo ih je bratstvo. Jevreji su ih ponovo pokušali zavaditi, ali im to nije pošlo za rukom. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je, prije nego je situacija izmakla kontroli, povikao:

“Odakle džahilijjetska prozivanja”.(Muslim, 6526 i Tirmizi, 3315. Ovaj događaj je opisan u hadisu kog bilježi Muslim. Džabir, r.a., je rekao: “Bili smo sa Poslanikom, s.a.v.s., na nekom putovanju pa je neki muhadžir udario nekog ensariju po stražnjici. Ensarija je, tada,  povikao: ‘O, ensarije!’, a muhadžir: ‘O, muhadžiri!’  Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Odakle džahilijetska prozivanja?!’ Rekli su: ‘Allahov Poslaniče, neki muhadžir je udario po stražnjici ensariju.’ Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Okanite se toga, to  je  odvratno!’ To je čuo ‘Abdullah b. Ubejj pa je rekao: ‘Zar su to uradili?! Tako mi Allaha, kada se vratimo u Medinu, istjeraće iz nje jači slabijeg.’ Omer je rekao: ‘Pusti me da odrubim glavu ovom munafiku.’ Rekao je: ‘Pusti ga, da  ljudi ne pričaju kako Muhammed ubija svoje drugove.’”)

Allahov Poslaniče, kakva je to nečista strvina, odvratnog mirisa? To je smutnja razdora! Objavljeno je niz ajeta o bratimljenju i širokogrudosti. Poslušajmo ih, zvuče kao da nas prozivaju:

Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, braća; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali. (Ali Imran, 103.)

Slijedeći ajet govori o osobinama džennetlija:

I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti. (El-Hidžr, 47.)

Treći ajet potvrđuje važnost ovih osjećaja:

Vjernici su prava braća, zato pomirite vaša dva brata… (El-Hudžurat, 10.)

Na početku objave ovih ajeta, Allahov Poslanik, s.a.v.s., izjavljuje sljedeće:

“Vjernik je s vjernikom povezan kao građevina (zgrada) u kojoj jedan element podupire drugi” i ispreplete prste svojih ruku da bi im to ilustrirao.(Buhari, 6026 i Muslim, 6528.) 

Resulullah, s.a.v.s., također, kaže:

“Muslimani su u svojoj ljubavi, saosjećanju i samilosti poput jednog tijela. Kada se neki organ razboli, ostatak tijela pati od nesanice i groznice.”(Buhari, 6011 i Muslim, 6529.) 

Ashabi su slušali: “Slušamo i pokoravamo se Allahu i Njegovom Poslaniku!” Bratski osjećaji i međusobna ljubav je jačala… I mi, također, slušamo i učimo Kur’an… I kod nas mora ojačati bratska ljubav… Potom se objavljuje ajet koji opisuje vjernike u Medini:

Oni koji poslije njih dolaze – govore: ‘Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, Dobar i Milostiv!’ (El-Hašr, 10.)

Uputi ovu dovu. Reci: “Gospodaru moj, ne dopusti da u mome srcu bude zlobe prema onima koji vjeruju…” Kako bi bilo da u srcu osjećaš zlobu prema milionu ljudi? To su muslimani! Tvoja braća i prijatelji! Kako se to može desiti?! To je veoma opasno… Ukoliko u svojim srcima osjetimo zlobu, pristupimo promjeni… U suprotnom, kako će Allah počastiti ovaj ummet?!

Autor teksta Ne dopusti da u tvom srcu bude zlobe je Amr Halid iz knjige Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni.”

Vaš komentar