Neka ti dom bude prostran.

Postoji šerijatsko osamljivanje, a to je da se udaljiš od zla i sljedbenika zla, od dokonih ljudi, predanih zabavi i neredu. Zato se priberi, uspokoji razum i svoj intelekt obogati biserjem mudrosti. Uđi u vrt znanja.

Odvajanje od onog što ne vodi dobru i pokori jeste dragocjen lijek koji su uspješno koristili poznavaoci srca i duše. Ja te tome savjetujem. Odrekni se sveg zla koje podsjeća na raspuštenost, nemarnost i dokolicu. Pohvalan vid sastajanja i društvenosti sadržan je u klanjanju pet dnevnih namaza u džematu, druženju s učenim ljudima i međusobnom potpomaganju u dobru.

Dobro se pripazi dokonih sijela i ispraznog govora. Ako se nađeš na ovakvim mjestima, nastoj ih što prije napustiti, pokaj se za taj grijeh, obuzdaj svoj jezik, i neka ti dom bude prostran. U tim prilikama tvoja je duša ugrožena i u nju se uvlači nemir, jer sjediš s nemarnim ljudima čije su riječi nevaljale. Takve osobe su prve u širenju smutnje, nesreće, i nevolja, i najprije tebi sve to žele. Da su pošli s vama, bili bi vam samo na smetnji i brzo bi među vas smutnju ubacili. (Et-Tevba, 47)

Neka ti dom bude prostran Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog
Odrekni se sveg zla koje podsjeća na raspuštenost, nemarnost i dokolicu.

Jedina mi je želja da se sam o sebi brineš, da svoj dom napuštaš radi lijepog govora ili dobrog djela. Tako ćeš ponovo osjetiti svoje srce. Nećeš gubiti vrijeme, život traćiti i jezik na ogovaranje navikavati. Srce će ti napustiti nemir, uši lošu besjedu, duša ružne misli. Onaj koji je ovo iskusio najbolje zna. A prođi se onoga ko se opteretio iluzijama i predao sanjarenju.

Autor “Aid el-Karni” iz knjige“Ne tuguj”

Vaš komentar