Poštuj pravo svačije!

Propisi šerijatskog prava ugrubo dijele se na četiri oblasti. Ibadat, kojim se reguliše odnos čovjeka i Stvoritelja. Munakehat, kojim su regulisani odnosi u braku i porodici. Muamelat, u kojem su uređeni međuljudski odnosi i ukubat, koji definiše kaznene odredbe. Poštuj pravo svačije!

U međuljudskim odnosima islam insistira da svako uživa svoje pravo i da niko nikog ne izrabljuje. Allah, dž.š., kaže:

Poštuj pravo svačije! Poštuj pravo svačije! Kelimeh Blog

“Daj bližnjemu svome pravo njegovo i siromahu i putniku namjerniku.“ (El-Isra, 26)

Ebu Bekr, kad je za halifu izabran, u svom nastupnom govoru je, između ostalog, rekao: “Najslabiji među vama kod mene je najjači kad se radi o zaštiti njegovog prava.“ Takvo društvo u kojem se svačije pravo poštuje napredovalo je i svi su s nestrpljenjem željeli da postanu dio tog društva i stanovnici takve države. Poštuj pravo svačije!

Poštuj pravo svačije! Poštuj pravo svačije! Kelimeh Blog
Obaveza je poštivati pravo jetima i na svaki način zaštiti njegovu imovinu, a njemu omogućiti da stasa u zrelu i odgovornu osobu, omogućiti mu odgoj i obrazovanje.

Kako i ne bi kad Poslanik kaže:

“Najbolja je ona kuća (država) u kojoj je zbrinuto siroče i prema njemu se lijepo postupa, a najgora je ona kuća (država) u kojoj se loše postupa prema siročetu. Ja i zaštitnik siromaha bit ćemo zajedno u Džennetu kao ova dva prsta.“ (Ibn Madže)

Poštivanje prava slabih i nemoćnih nije pitanje dobrovoljnosti. Izričita Božija naredba je to. Svakog petka ponavljamo tu naredbu kako ne bismo bili društvo bez budućnosti. Allah, dž.š., kaže:

“Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini i bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje, da pouku primite On vas savjetuje.“ (En-Nahl, 90)

Naša kuća, to jest država, želi li prosperitet i bolje sutra, mora to bolje omogućiti svima, a ne samo nekima. Kako bi to naša kuća bila kuća radosti za sve kad u njoj štrajkuju oni koji imaju i rade u suhom i toplom, a ne štrajkuju, jer nemaju kome oni koji svoju snagu ostavljaju po Hercegovini, Hrvatskoj itd. samo da bi preživjeli. Poštuj pravo svačije!

Poštuj pravo svačije! Poštuj pravo svačije! Kelimeh Blog
Neće nas Allah uzdići, omogućiti nam napredak, ako s nama žive ljudi koji nemaju da kupe lijek, a nas to ne brine.

Od Ma’rura, r.a., prenosi se kako je pripovijedao: “Jedne prilike sam susreo Ebu Zerra, r.a., i njegova roba, bili su u istoj odjeći. Ja sam ga upitao o tome, a on mi reče: ‘Ja sam opsovao jednog čovjeka i uvrijedio ga u pogledu njegove majke, na šta mi je Poslanik priprijetio riječima:

‘O Ebu Zerre, ti uvrijedi čovjeka u pogledu njegove majke! Iz tebe još nije izvjetrio džahilijjet!’ Oni iznad kojih ste vi, a koje vam je Allah podredio, to su vaša braća, pa onog svog brata koji je drugom podređen taj mora hraniti istom hranom koju on jede, i obući ga istom obućom koju on nosi, i ne zadužujte takvu svoju braću onim što će im naštetiti, a ako ih zadužite nečim teškim, pa pomozite im.’“ (El-Buhari)

Ebu Mes’ud el-Bedri, r.a., kaže:

“Udario sam moga roba bičem, pa sam čuo glas iza mene: ‘Znaj Ebu Mes’ude…’, nisam razumio čiji je to glas od srdžbe koja me obuzela, pa kada se približio, vidio sam da je to Poslanik, koji mi reče: ‘Znaj, Ebu Mes’ude, Allah je jači od tebe nego što si ti od svoga roba.’ Ispao mi je bič iz ruke od straha.“ (Muslim)

Nema napretka društvu u kojem radnik nije zaštićen, u kojem ne uživa svoja prava. Koliko je radnika u našem društvu kojima se duguje zarađeno, koliko je onih kojima je uskraćeno pravo na liječenje, godišnji odmor? Koliko je onih koji rade a da ih poslodavac godinama ne prijavljuje i ne ostvaruju pravo na staž? Poštuj pravo svačije!

Takvi bi trebali čuti ove Poslanikove riječi:

“Allah je jači od vas nego što ste vi od svojih radnika.“

Kad čuju te riječi, trebali bi izbaciti iz sebe pohlepu kao što Ebu Mes’udu ispade bič iz ruke, a trebali bi čuti i sljedeće riječi Poslanikove:

“Allah zabranjuje da se zaposli čovjek prije nego se definišu njegova prava i zarada.“ (Nesai)

“Uskratiti radniku njegovu zaradu je veliki grijeh.“ (Ahmed)

“Dajte radniku plaću prije nego se njegov znoj osuši.“ (Ebu Je’ala)

Poštuj pravo svačije! Poštuj pravo svačije! Kelimeh Blog
Ne zaslužuje zaštitu onaj ko nije odgovoran prema svome poslu i lojalan svome poslodavcu.

Tako Muslim bilježi hadis u kojem Poslanik veli: “Koji rob odbjegne, on više ne uživa pravo, nema se obaveze prema njemu.“ “Kada rob odbjegne, namaz mu neće biti primljen.“, a u drugoj predaji stoji: “… on je u nevjerstvo otišao.“ (Muslim)

Iz ovih hadisa iščitavamo da radnik treba biti savjestan, odgovoran i firmi lojalan. Takav uživa zaštitu. I kad je takvom uskraćeno pravo, i kad takve zajednica ne štiti, onda njoj nema napretka, jer je dolaskom u Medinu Poslanik rekao: “Allah neće uzdići nijedan narod koji slabe ne štiti.“

Uzvišeni Bože, pomozi nam da naše društvo organiziramo tako da u njemu svačije pravo bude poštovano. Amin!

Autor “prof. Izet ef. Čamdžić” iz knjige “Poruka i opomena sa mimbere”.

1 Komentar

  1. Emir Smajic Odgovori

    Odlična hudba prof. Izeta Čamdžića, kupio sam i knjige “Poruka i opomena sa mimbere”. Topla preporuka.

Vaš komentar