Pringl Kenedi – 100 svjetskih velikana o islamu

Bio je britanski advokat, historičar i pisac. U svojoj knjizi Arabian Society at the Time of Muhammad (Arapsko društvo u vrijeme Muhammeda), Pringl Kenedi iscrpno govori i opisuje mračno i teško stanje u kojem je svijet bio do dolaska poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, te opisuje promjenu koja je nastupila u svega par godina po njegovom pojavljivanju. On kaže:

„Kako je u nekoliko godina sve ovo promijenjeno, kako je nakon 650. godine nove ere veliki dio tog svijeta postao drugačiji svijet od onoga kakav je bio prije, to je jedno od najznačajnijih poglavlja u ljudskoj historiji. (…) Ova prekrasna promjena desila se, ukoliko nije i uglavnom uzrokovana životom jednog čovjeka, Poslanika iz Mekke… Bez obzira na mišljenje koje neko može imati o ovom izuzetnom čovjeku, bez obzira na to da li ono dolazi od predanog muslimana koji ga smatra posljednjim i najvećim glasnikom Božije riječi ili da dolazi od fanatičnog kršćanina nekadašnjih dana koji ga smatra izaslanikom zla ili da dolazi od nekih modernih orijentalista koji u njemu vide političara, a ne sveca, organizatora Azije i posebno Arabije protiv Evrope, a ne kao vjerskog reformatora; nema nikakve razlike u pogledu nemjerljivog učinka koji je njegov život imao na historiju čovječanstva. Za one od nas za koje je čovjek sve, nešto osrednje, ili nešto malo, on je vrhunski primjer onoga što može uraditi jedan čovjek.”1
Autor teksta Pringl Kenedi - 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić iz knjige 100 svjetskih velikana o islamu Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksa “Pringl Kenedi – 100 svjetskih velikana o islamu” je Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu.”

  1. Pringle Kennedy, Arabian Society at the Time of Muhammad, Part.1 and 2, Thacker, Spink & Co, Calcuta, 1926. str. 18-20.

Vaš komentar