Razlozi zbog kojih je dozvoljeno izostaviti post u ramazanu

Uzvišeni Allah nikoga ne opterećuje preko njegovih mogućnosti i ova Allahova blagodat ogleda se i u tome što je određene osobe oslobodio obaveze posta. Mjesec ramazan dužan je postiti svaki čovjek koji je musliman, punoljetan, umno sposoban, koji je u zdravstvenoj mogućnosti da posti, koji se nalazi u svom mjestu boravka, a ne na putovanju i, kada je riječ o ženskoj osobi potrebno je da se ne nalazi u menstrualnom ciklusu ili postporođajnom periodu. U mjesecu ramazanu dozvoljeno je izostaviti post ako za to postoji šerijatski opravdan, valjan, razlog. Ti razlozi su sljedeći:

  • Bolest, kao što o tome govori Uzvišeni Allah:

Bolest zbog koje je dozvoljeno ne postiti tokom ramazana odnosi se na težu bolest koja se uslijed posta pogoršava, dovodi život bolesnika u pitanje i sl. Bolesniku koji boluje od ovakve bolesti nije dozvoljeno da posti, već mu je obaveza da ostavi post, zbog riječi Uzvišenog Allaha:

“…ne bacajte se svojim rukama u propast!…” (El-Bekara, 195),

kao i zbog riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Nema nanošenja štete ni sebi, a ni drugima.” (Ibn Madže, br. 1910. Šejh Albani ocijenio je hadis vjerodostojnim.)

Međutim, bolesniku kojem post ne šteti i ne pogoršava bolest, ali mu pričinjava tegobu i teškoću, ostavljena je mogućnost izbora, da li će postiti ili ne. Preporučeno mu je da ne posti, ali nije obavezan da izostavlja post, a isto tako dozvoljeno mu je i da ga posti.
Ukoliko bolesniku post ne bude pričinjavao nikakvu tegobu i teškoću, tada mu se ne preporučuje da izostavlja post, već naprotiv, obaveza mu je da posti, kao što je to obaveza i ostalim muslimanima.

  • Odlazak na dozvoljeno putovanje

Putniku kojem post pričinjava veliku tegobu i teškoću, obaveza je da prekine post na putovanju, a ukoliko bi ipak nastavio postiti, bio bi grješan. Ukoliko mu post ne pričinjava veliku tegobu i teškoću, tada mu nije obaveza, već samo preporučeno, da prekine post. Međutim, putnik koji ne osjeća nikakvu poteškoću u postu, ima mogućnost izbora da će postiti ili izostaviti post, zbog riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Ako hoćeš, posti a ako hoćeš, i prekini post.” (El-Buhari, br. 1943; Muslim, br. 1121.)

Ukoliko je riječ o zabranjenom putovanju, tada nije dozvoljeno prekidati post u ramazanu, kao ni skraćivati i spajati namaze na putu, jer olakšice nisu propisane i dozvoljene zbog činjenja grijeha, kao i zbog riječi Uzvišenog Allaha:

“I ne potpomažite se u grijehu i neprijateljstvu!” (El-Maida, 2)

  • Trudnoća i dojenje

Ukoliko trudnica i dojilja osnovano strahuju da post može naštetiti njihovom zdravlju ili zdravlju djeteta, tada su obavezne da ne poste mjesec ramazan i da, nakon prestanka ovih zapreka, ili naposte isti broj dana, ili nahrane isti broj siromaha koliko dana nisu postile. Dakle, mogu izabrati šta će učiniti od ove dvije ponuđene mogućnosti.

  • Starost, oronulost i iznemoglost

Starije osobe koje su ušle u godine senilnosti, kojima se pamćenje i razum gube, nisu obavezne ni da poste niti da nahrane isti broj siromaha. Međutim, oni koji su stari, ali su još uvijek umno sposobni i samo zbog svoje starosti ne mogu da poste, dužni su da za svaki propušteni dan ramazana nahrane po jednog siromaha.

  • Osnovana bojazan za svoj život zbog prevelike žeđi ili gladi

Ukoliko se neko nađe u ovakvom stanju, njemu je dozvoljeno da prekine post tokom dana, uzme hrane koliko mu je dovoljno da povrati svoju snagu, a zatim će se do kraja dana ponovo sustegnuti od hrane i pića, i kasnije će, kada bude u mogućnosti, napostiti isti broj prekinutih dana ramazanskog posta.

  • Nastupanje menstrualnog ili postporođajnog perioda

Muslimanki koja se u ramazanu nađe u jednom od ova dva stanja, nije dozvoljeno da posti sve dok ne nastupi period čistoće, zbog riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Kada žena dobije menstruaciju, tada ne klanja i ne posti!” (El-Buhari, br. 1951.)

Kada prestane menstruacija ili postporođajni period, žena je dužna da naposti propuštene dane ramazana.

Postaču je zabranjeno da se izlaže svemu čime bi mogao pokvariti post ili umanjiti njegovu vrijednost, kao što je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Lekitu b. Sabiri, radijallahu anh:

“…i dobro isperi nos (tokom uzimanja abdesta), izuzev kada postiš!” (Ebu Davud, br. 142; Et-Tirmizi, br. 788; En-Nesai, br. 87; Ibn Madže, br. 333. Šejh  Albani ocijenio je hadis vjerodostojnim.)
Razlozi zbog kojih je dozvoljeno izostaviti post u ramazanu Osjeti blagodati ramazana Hajrudin Tahir Ahmetović Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Hajrudin Tahir Ahmetović iz knjige “Osjeti blagodati ramazana”.

Vaš komentar