Razmišljaj i budi zahvalan

Čovjek bi svakako trebao mnogo razmišljati o blagodatima koje mu obilno dolaze sa svih strana. Razmišljaj i budi zahvalan Razmišljaj i budi zahvalan Razmišljaj i budi zahvalan

EnNahl, 18

Ako vi budete brojili Allahove blagodati, nećete ih nabrojiti. (EnNahl, 18)

Ove blagodati se ogledaju u zdravlju tijela, sigurnosti u državi, hrani i piću, zraku i vodi. Ti posjeduješ ovaj svijet, a to ne osjećaš. Vladaš životom, ali to ne znaš.

Ove blagodati se ogledaju u zdravlju tijela, sigurnosti u državi, hrani i piću, zraku i vodi. Ti posjeduješ ovaj svijet, a to ne osjećaš. Vladaš životom, ali to ne znaš.

Lukman, 20

…i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? (Lukman, 20)

Imaš oči, jezik, usne, ruke i noge:

Er-Rahman, 13

Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! (Er-Rahman, 13)

Misliš da blagodat hodanja nije velika stvar? Pogledaj invalide bez nogu, ili bar jednog stopala! Zar misliš da tvoj čvrst san ne vrijedi ništa, dok bol sprječava mnoge ljude da spavaju? Puniš stomak slasnim jelima i piješ hladnu vodu, dok mnogi zbog bolesti ne mogu ni jesti ni piti. Razmisli o svom sluhu naspram gluhoće, o vidu naspram sljepoće, o zdravoj koži, koja nije ni spržena ni zaražena, i o bistrini svoga uma koji nije zahvatilo ludilo. Razmišljaj i budi zahvalan Razmišljaj i budi zahvalan Razmišljaj i budi zahvalan


Da li bi samo vid zamijenio za planinu zlata? Da li bi sluh prodao za dvije poljane pune srebra? Da li bi jezik dao za prekrasne palače i dvorce, i bio nijem zbog toga? Želiš li ruke odsjeći za smaragdne ogrlice? Znaj da te okružuju nebrojene blagodati i beskrajna dobrota. No, ti to ne shvaćaš. Život ti je pun tuge, briga i nedaća, a imaš vrućeg hljeba, hladne vode za piće, miran san i potpuno zdravlje. Razmišljaš o onome što nemaš, a nezahvalan si na onome što imaš. Rastrgan si zbog određenih materijalnih gubitaka, a u ruci držiš ključeve sreće, posjeduješ sehare dobra, talenta i blagodati. Stoga, razmišljaj i budi zahvalan:

Razmišljaj i budi zahvalan Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog

A u vama su ajeti, zar ne vidite?!

Razmisli o sebi, svojoj porodici, domu, radu, zdravlju, prijateljima i svijetu oko sebe.

En-Nahl, 83

Oni priznaju da je blagodat od Allaha, pa je poslije poriču. (En-Nahl, 83)

Autor Aid el-Karni iz knjige “Ne tuguj”

Vaš komentar