RECENZIJA: Krupnooke hurije

U njima ce biti i hurije očiju krupnih, slicne biseru u školjkama skrivenom. (El-Vaki‘a, 22-23)

Sa imenom Allaha, Milostivog, Samilosnog! Neka je apsolutna hvala Allahu koliko Mu i priliči, i neka je salavat i selam na Njegove robove koje je probrao. Krajnji cilj, onaj koji priželjkuje svaki rob musliman na ovom svijetu, jeste da ostvari ahiretsko uživanje, da ostvari Džennet i sva ona uživanja koja su u njemu. U ta uživanja svakako spadaju i hurul-ajn.

Sretnici su oni koji vjeruju i čine dobra djela, čija su srca povjerovala, a čiji su organi i udovi počinili i sproveli dobra djela snagom i činom, te oni koji izbjegavaju zabranjene stvari. Svim onim oni su zadobili Džennet koji obuhvata i sadrži veličanstvene odaje, poredane divane, voćke nadohvat ruke, udobne postelje, krupnooke hurije, raznovrsno voće, ukusna jela i čisto svijetlo vino. Imamo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji podstiče svoje ashabe da se trude za Džennet koji je prostraniji od nebesa i zemlje i koji je pripravljen za muttekije, čestite, pa kaže:

“Da li postoji raspoložen za Džennet? Džennet je nešto neopisivo. On je, tako mi Gospodara Kabe, svjetlo koje u potpunosti isijava, nezaboravan miris koji obuzima. U njemu su divni dvorci, obilate rijeke, mnogobrojno raznovrsno zrelo voće, izuzetno lijepe supruge, trajno uživanje i blagodati i neprekidna opuštenost u veličanstvenom boravištu.“ Oni su rekli: “Svi smo mi raspoloženi i spremni za to, Allahov Poslaniče!“ Pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Recite: inšallah / ako Allah htjedne.“(Ibn Madže, Nesai i Taberani.)

Allahu, učini nas od Džennetlija i od onih koji će biti nagrađeni krupnookim hurijama, Gospodaru svjetova. Amin! Amin! Amin!

Dr. Esma bint Abdilaziz

Autor teksta RECENZIJA Krupnooke hurije je Zejneba bint Abdulaziz Eššennavi iz Krupnooke hurije Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Zejneba bint Abdulaziz Eššennavi iz knjige “Krupnooke hurije.”

Vaš komentar