RECENZIJA: Šapućem ti kao žena ženi – Sara Sabri

RECENZIJA: Šapućem ti kao žena ženi - Sara Sabri Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Šapućem ti kao žena ženi

Bismillahir-rahmanir-rahim! El-hamdulillah. Ves-salatu ves-selamu ala Resulillah.

Pročitala sam mnogo knjiga na temu brak u islamu, kako odabrati bračnog druga, obaveze žene prema mužu i muža prema ženi. Međutim, kako rješavati konkretne životne situacije, kako živjeti sa nekim muževljevim mahanama za koje prije nismo znale, to nigdje nisam pročitala niti mi je iko znao odgovoriti. Učila sam na vlastitoj koži ili iz iskustva meni bliskih osoba.

Ovu knjigu “Šapućem ti kao žena ženi” pišem iz ljubavi prema tebi, iz želje da ti pomognem, otvorim oči i dam neke smjernice kako da svog muža usrećiš na način da bude toliko zadovoljan tobom da nikad ne poželi drugu. Hoću da svoje skromno iskustveno i teoretsko znanje podijelim sa tobom, jer ti želim najbolje jednako kao i sebi.

Kada bi mi se kao djevojci ili slobodnoj ženi udvarao neki oženjeni muškarac, na to sam gledala sa gađenjem, prezrenjem i gnušanjem. S obzirom da sam nekima čak i supruge poznavala i znala ih kao vjernice, vrijedne, uredne, domaćice, obrazovane, žene koje su im izrodile divnu djecu, koje su se jako žrtvovale za porodicu, koje su na usluzi njemu, njegovoj rodbini, gostima…svakom, a sebi posljednje, razmišljala sam toliko da bi me to psihički opteretilo, pitajući se – pa šta to njoj fali?

Šta to ona nema, a on vidi kod mene ili kod bilo koje druge? Šta mu to ona ne pruža? I duboko sam mrzila takve muškarce, čak i one koji bi se samo ljubazno poselamili sa mnom, jer mi je i taj njihov selam, činilo mi se, zaudarao na “moglo bi tu nešto da bude.” Apsolutno sam bila na strani žena.

Međutim…

Profesija mi je takva da svakodnevno komuniciram s mnogim muškim kolegama, a i otvoren sam tip, ne patim od tabua niti kompleksa, volim da znam, da saznam, da istražim… Tako sam vještom komunikacijom te zadobijanjem njihovog povjerenja dobila i mnogo informacija koje su mi proširile vidike, objasnile ono što nisam znala i dale odgovor na mnoga pitanja koja su me kopkala. Podijelit ću to sa tobom, jer me je baš to motiviralo da ti napišem ovo pisamce… Želja mi je da sačuvam tvoj brak, svačiji brak, ali ne kao traljav, već kao funkcionalan i harmoničan.

I, da te upozorim…

Pišem ti kao žena ženi, kao sestra sestri… Šapućem ti na uho. Možda ti neke stvari ne bih mogla glasno reći. Volim te kao sestru muslimanku, cijenim, znam da si dragocjena i hoću da zablistaš i sačuvaš ono što je već tvoje.

Pišem ti otvoreno, bez ustezanja, bez srama, jer Allah se ne stidi istine… pa zašto da je se mi stidimo? Možda će ti neke stvari biti bljutave, odvratne… reći ćeš: Ne mogu! To nisam ja! Mene je to stid!

A ja ti kažem da ste vi odjeća jedno drugome, kako je to Kur’an divno opisao, i da pred njim ne trebaš imati srama. On je tvoj i ti njegova. Sramom ćeš sebe samo sputati na tom putu…

I još nešto… Ova knjiga je nastajala u vremenskom periodu od devet godina i produkt je mog razmišljanja poslije brojnih životnih izazova i mnogih razgovora sa muškarcima i ženama te sumiranja njihovih problema o kojima ne žele javno da govore. Želim da žena nakon čitanja ove knjige ispravi ili promijeni neke stvari u svom životu kako bi bila zadovoljnija kao ličnost i kao dio porodice. Ako se ijedan insan njome okoristi, ja sam zadovoljna, jer sam ostvarila svoj cilj.

Knjigu sam po završetku dala na uvid mnogim prijateljicama različitih strukovnih profila kao i ljudima stručnim u oblasti šerijatskih znanosti koji su je, na moje zadovoljstvo, svesrdno preporučili.

RECENZIJA: Šapućem ti kao žena ženi - Sara Sabri Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “RECENZIJA: Šapućem ti kao žena ženi – Sara Sabri” Sara Sabri iz knjige “Šapućem ti kao žena ženi.”

Vaš komentar