Šta se podrazumijeva pod održavanjem rodbinskih veza

Rodbina su bližnji, tj. rođaci, a pod tim se podrazumijeva svako s kojim nas vežu rodbinske veze. (Lisanul-’areb, 11/728.) Riječi الوصل (el-vaslu održavanje) jezički je suprotno: الهجران (el-hidžranu izbjegavanje).

Šta se podrazumijeva pod održavanjem rodbinskih veza Ummu Hafs Abir Bint Muhammed Ešuvejhi iz knjige Održavanje rodbinskih veza Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Rodbina su bližnji, tj. rođaci, a pod tim se podrazumijeva svako s kojim nas vežu rodbinske veze

Ibnul-Esir, r.a., kaže:

“To je aluzija na dobročinstvo prema bližnjima prema krvnom srodstvu i tazbinstvu, na ljubazan odnos i blagost prema njima, pa i ako se oni udalje i loše postupaju prema nama.(Ovde je izostavljen jedan kraći dio teksta, malo manje od jednog reda, u kojem se govori kako se taj glagol mijenja kroz vremena u arapskom jeziku i koji je njegov infinitiv. Nisam našao za shodno da to prevodim, jer čitalac od toga nema koristi. (op. prev.)) Dobročinstvom prema njima čovjek povezuje sebe i njih rodbinskim i tazbinskim vezama.”(En-Nihaje, 5/167, Lisanul-’areb, 11/728.)

El-Belbani, r.a., je rekao:

“Znaj da se pod održavanjem rodbinskih veza podrazumijeva prijateljevanje, ljubav i pritvrđenost rada za njihovo dobro čak i onda kada se neprijateljski budu odnosili, trud da im se obezbjedi ono što će im biti dovoljno ako su siromašni; požurivanje da im se pomogne i iziđe u susret prilikom neke potrebe; vođenje brige o tome šta oni misle, uz saosjećanje i ljubaznost; odazivanje na pozive; skromnost, ukoliko je čovjek bogat, a oni siromašni, kada je on jak, a oni slabi; stalna ljubav i savjetovanje o svim njihovim stvarima; odazivanje pozivu (na neku svečanost) i ugošćavanja; davanje prednosti u dobročinstvu; dijeljenje sadake i poklona - sadaka predstavlja održavanje rodbinskih veza, što je isti slučaj i sa poklonom i sl.”(Giza‘ul-elbab, 1/273.)
Šta se podrazumijeva pod održavanjem rodbinskih veza Ummu Hafs Abir Bint Muhammed Ešuvejhi iz knjige Održavanje rodbinskih veza Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Š

Autor teksta “Šta se podrazumijeva pod održavanjem rodbinskih veza” Ummu Hafs Abir Bint Muhammed Ešuvejhi iz knjige “Održavanje rodbinskih veza”.

Vaš komentar