Strpljenje je blago.

Odora strpljivosti krasi samo odabrane i istaknute vjernike. Oni se nedaćama suprotstavljaju otvoreno, čvrstim htijenjem i odlučnošću. Stoga, ako ti i ja, brate, nismo strpljivi, šta nam je činiti?! Strpljenje je blago.

Ima li kakvo drugo riješenje za nas osim strpljenja? Znaš li kakvu drugu opskrbu osim njega? Strpljenje je blago. Strpljenje je blago.

Život jednog od velikana našeg ummeta bio je pozornica na kojoj su se stalno smjenjivale tegobe i megdan koji su pohodile samo nesreće. Kad god bi se jedne muke riješio, dolazile bi druge, još teže i bolnije. No, strpljenje je bilo njegovo oružje, a njegov štit pouzdanje u Allaha.

Tako postupaju plemeniti ljudi. Bore se protiv nesreće, sve nedaće pobjeđuju i prepreke savladavaju.

Jedna grupa ashaba otišla je kod Ebu Bekra, r.a., koji je bio jako bolestan.

“Hoćeš li da pozovemo ljekara?” – kazali su.
“Ne, već me je obišao.” Strpljenje je blago. Strpljenje je blago.
“Pa šta ti je rekao?” Strpljenje je blago. Strpljenje je blago.
“Kazao je: ‘Ja činim ono što želim.’”1

Strpljenje je blago Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog
Zato budi strpljiv, u tome te Allah pomaže.

Zato budi strpljiv, u tome te Allah pomaže. Budi strpljiv, strpljenje je uže do spasa, bajrak koji vodi dobru. Strpljenje donosi nagradu, zbog njega se potiru grijesi. Stoga, budi strpljiv kad naiđu teška vremena i oluje nedaća nasrnu na tebe. Pomoć dolazi samo nakon strpljivosti, izlaz nakon muke, a olakšanje poslije tegobe.

Pročitao sam mnoge biografije velikih ljudi koji su živjeli prije nas. Bio sam zapanjen i impresioniran koliko su oni bili strpljivi i koliko su muka podnijeli. Tegobe su im stalno visile nad glavom i neprestano ih pogađale, poput kapi hladne vode. No, oni su sve to stoički podnosili, kao divovi na putu istine. Na kraju, šta su nesreće do li prolazni trenuci, nakon kojih će svaki nesretnik ugledati svjetlo spasa i osjetiti slast pobjede. Neki od ovih velikana nisu se zadovoljavali samo strpljenjem, nego su prkosili svim nedaćama i na kraju ih savladavali.

Autor “Aid el-Karni” iz knjige“Ne tuguj”

  1. Ovim je Ebu Bekr aludirao na Allaha, dž.š., Koji se ovako opisuje u suri El-Burudž. (Prim. prev.)

Vaš komentar