Traženje korisnog znanja

Traženje korisnog znanja Abdurrezak El Bedr islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh 2
Uči, čitaj.

Jedan od najvažnijih i najkorisnijih uzroka jačanja imana jeste traženje korisnog znanja, koje proizlazi iz Kur’ana i Sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Hafiz Ibn Redžeb, rahimehullah, je objasnio značenje pojma korisno znanje riječima:

“Korisno znanje jeste perfektnost i preciznost u poznavanju Kur’ana i Sunneta, razumijevanje njihovog značenja, pridržavanje govora ashaba, tabi’ina i tabi-tabi’ina po pitanju značenja i razumijevanja Kur’ana, kao i hadisa, od onoga što se prenosi od njih, a tiče se halala, harama, asketizma, spoznaje i marljivosti po pitanju razlučivanja ispravnih od slabih hadisa kao prvo, a zatim i marljivost po pitanju ispravnog razumijevanja istih.“

Ibn Hadžer, rahimehullah, je rekao:

“Pod ovim ciljanim znanjem se prije svega misli na šerijatsko znanje pomoću kojeg spoznajemo šta je obaveza u vjeri svakog punoljetnog pojedinca, a tiče se ibadeta, međuljudskih odnosa, znanja o Gospodaru, Njegovih Uzvišenih svojstava, kao i Njegovog savršenstva od bilo kakvih manjkavosti. Sve ove stvari obuhvataju sljedeće kategorije: tefsir, hadis i fikh.“

Onome ko bude uskladio svoj život prema ovom znanju to će biti jedna od najboljih mogućnosti i uzročnika jačanja imana. Razmislimo o šerijatskim tekstovima o ovom znanju:

Traženje korisnog znanja

Uzvišeni Allah kaže:

Allah svjedoči da nema drugog boga osim Njega, a i meleki, i učeni, i da On postupa pravedno. Nema boga osim Njega, Silnog i Mudrog! (Ali Imran, 18)

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (2)

U suri En-Nisa naš Gospodar veli:

Ali onima među njima koji su u nauku sasvim upućeni, i pravim vjernicima – oni vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe – naročito onima koji molitvu obavljaju i onima koji zekat daju i u Allaha i u Onaj svijet vjeruju – njima ćemo, sigurno, veliku nagradu dati. (En-Nisa, 162)

I kaže: Reci:

„Vjerovali u Njega ili ne vjerovali, oni kojima je još prije objavljivanja njegova dato znanje padaju licem na tle kad im se on čita, i govore: ‘Hvaljen neka je Gospodar naš, obećanje Gospodara našeg se ispunilo!’“ I padaju licem na tle plačući, i on im uvećava strahopoštovanje. (El-Isra’ 107–109)

Milostivi Allah u Svojoj Časnoj Knjizi govori:

… i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je Kur’an istina od Gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A Allah će vjernike, doista, na Pravi put izvesti. (Hadždž, 54)

Uzvišeni kaže:

Oni kojima je dato znanje dobro znaju da je ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga istina i da vodi na put Silnoga i Hvaljenoga. (Saba, 6)

Samilosni Gospodar veli:

A Allaha se boje od robova Njegovih – učeni. Allah je, doista, silan i On prašta. (Fatir, 28)

Uzvišeni Allah kaže:

Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje. – A Allah dobro zna ono što radite. (El-Mudžadela, 11)

Muavija, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

„Kome Allah želi dobro, poduči ga propisima vjere.“ (Buhari i Muslim)

Od Ebu Derda’a, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko se zaputi na put radi stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put (koji vodi) ka Džennetu. Uistinu meleki podmeću svoja krila onome ko traži znanje, zato što su zadovoljni onime što čini , a oprost za učenjaka traži sve ono što je na nebesima i Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost (svjetlosti) Mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je nešto vrlo vrijedno.”

Kod Tirmizije i ostalih nalazimo predanje da je Ebu Umame, Allah njime zadovoljan bio, kazao:

„Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Vrijednost učenjaka nad pobožnjakom je kao moja vrijednost nad najnižim od vas. Zaista Allah i Njegovi meleki, stanovnici nebesa i Zemlje, čak i mravi u svojoj nastambi, pa čak i riba u vodi, donose salavate na one koji podučavaju narod dobru.’“

Spomenuti ajeti i hadisi nam ukazuju na vrijednost znanja i mjesta koje mu pripada. Njegova važnost je velika, a nagrada se manifestuje i na dunjaluku i Ahiretu. Korisno znanje je produkt pokornosti i predanosti Božijem zakonu i Njegovim naredbama.

Učenjak će putem znanja spoznati svog Gospodara, svog Poslanika, ono što mu Allah naređuje i granice koje mu On Uzvišeni postavlja. Putem znanja osoba je u mogućnosti da napravi razliku između stvari koje Allah voli i koje prezire.

Ukoliko vlasnik znanja bude radio prema onome što je učio, onda će mu to znanje biti od koristi. Sa druge strane, ako ne bude radio prema onome što je znao, ono će mu predstavljati poniženje i neće mu koristiti.

Razlozi jačanja i slabljenja imana Abdurrezak El Bedr islamske knjige islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Traženje korisnog znanja” Abdurrezak El-Bedr iz knjige “Razlozi jačanja i slabljenja imana”.

 

Vaš komentar