Tvoj dan je samo tvoj

Čovječe, kada osvaneš ne očekuj noć. Živjet ćeš samo ovaj dan, ne prethodni koji je prošao zajedno sa svojim dobrom i zlom, niti budući koji tek treba nastupiti. Sunce će te zasigurno grijati samo danas. Znaj da je čitav tvoj život sadržan u jednom danu. Stoga, sve svoje misli podredi ovome danas, kao da si u njemu rođen i da ćeš u njemu umrijeti. U suprotnom, tvoj će život biti na raspuću između opsesije za prošlošću, njenim brigama i nedaćama, i očekivanja budućnosti, njenih utvara i strašnih opsjena.

Svu svoju koncentraciju, zalaganje, kreativnost i trud usmjeri samo danu u kom živiš. Danas moraš skrušeno obavljati molitve, podrobno čitati i razumijevati Kur’an, temeljito izučavati, srcem zikr činiti, biti umjeren u svim stvarima, pristojan u ophođenju s ljudima, zadovoljan stečenim, brinuti o svom izgledu, čuvati zdravlje i biti od koristi drugima.

U danu u kom živiš rasporedi vrijeme. Od minuta načini godine, od sekundi mjesece. Posij dobro, lijep primjer daj, traži oprost za grijehe, sjeti se Gospodara, za put na Drugi svijet pripremi se. U ovom danu živi sretno i radosno, spokojno i sigurno, budi zadovoljan opskrbom koja ti je data, ženom, djecom, poslom, domom, znanjem i položajem na kom se nalaziš. Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

El-E’raf, 144

Ono što ti dajem, uzmi i zahvalan budi!

Ovaj dan provedi bez tuge, nemira, srdžbe, mržnje i zavisti.

U svoje srce ukleši jednu rečenicu i nek ti stalno bude na umu: “Tvoj dan je samo tvoj dan.” Kada jedeš vruć i svjež kruh današnji, štetu ti neće pribaviti suh i prokisao kruh jučerašnji, niti onaj sutrašnji koji očekuješ. Tvoj dan je samo tvoj

Zašto žališ za jučerašnjom nepitkom vodom, i brineš se za sutrašnju, kada piješ slasnu i ugodnu današnju vodu? Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

Ako u dušu usadiš nepokolebljivu i snažnu volju, ona bi prihvatila činjenicu da “živiš samo danas.” Tada bi iskoristio svaki trenutak ovog dana da sebe izgradiš, iskoristiš svoj talenat i usavršiš posao. Zato kaži: “Lijepo ću kazivati samo za ovaj dan, neću psovati, grditi, nepristojno se izražavati ni ogovarati druge. Samo za ovaj dan ću kuću svoju urediti, jer ne želim nered i zapuštenost već urednost i čistoću. Samo danas živim, stoga ću paziti na čistoću svoga tijela, urednost svoga izgleda i umjerenost u držanju, hodu i govoru. Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

Tvoj dan je samo tvoj Iz života ashaba Abdullah Ibn Huzafe Es-Sehmi Kelimeh Blog

Samo danas živim, zato ću se potruditi da budem pokoran svome Gospodaru, da molitve izvršavam što potpunije, da učinim što više dobrih djela, da se družim s Kur’anom što više i da čitam i proučavam kakvu korisnu knjigu.

Samo danas živim, zato ću u svoje srce usaditi sjeme dobra i očistiti ga od korova zla i grijeha, od oholosti, samoljublja, licemjerstva, zavisti, mržnje, zlobe i loših misli.

Samo ću danas živjeti, zato ću biti od koristi drugima, lijep primjer im davati, bolesnika posjetiti, ići na dženazu, izgubljenog uputiti, gladnog nahraniti, čovjeku u nevolji pomoći, za mazluma se zauzeti, za nemoćnog zalagati, nesretnika utješiti, učenome poštovanje ukazati, djetetu se smilovati i starca uvažavati.

Samo danas živim, a prošlost se okončala, nestala, zašla poput sunca. Zato za njom neću plakati, neću joj ni trenutak svoje pažnje pokloniti, jer nas je ona napustila, otišla i neće nam se više nikada vratiti.
A što se tiče budućnosti, ona leži u svijetu nepoznatoga, zato se ne želim zamarati snovima i dušu predavati iluzijama, jer sutra je ništa, još nije stvoreno, niti ikakvog spomena ima.

Čovječe, tvoj dan jeste samo tvoj. Kako li je divna ova rečenica što stoji u rječniku sreće za one koji žele ljepši i svjetliji život.

Autor Aid el-Karni iz knjige “Ne tuguj”

Vaš komentar