Tvoj dan je samo tvoj

Čovječe, kada osvaneš ne očekuj noć. Živjet ćeš samo ovaj dan, ne prethodni koji je prošao zajedno sa svojim dobrom i zlom, niti budući koji tek treba nastupiti. Sunce će te zasigurno grijati samo danas. Znaj da je čitav tvoj život sadržan u jednom danu. Stoga, sve svoje misli podredi ovome danas, kao da si u njemu rođen i da ćeš u njemu umrijeti. U suprotnom, tvoj će život biti na raspuću između opsesije za prošlošću, njenim brigama i nedaćama, i očekivanja budućnosti, njenih utvara i strašnih opsjena.

Svu svoju koncentraciju, zalaganje, kreativnost i trud usmjeri samo danu u kom živiš. Danas moraš skrušeno obavljati molitve, podrobno čitati i razumijevati Kur’an, temeljito izučavati, srcem zikr činiti, biti umjeren u svim stvarima, pristojan u ophođenju s ljudima, zadovoljan stečenim, brinuti o svom izgledu, čuvati zdravlje i biti od koristi drugima.

U danu u kom živiš rasporedi vrijeme. Od minuta načini godine, od sekundi mjesece. Posij dobro, lijep primjer daj, traži oprost za grijehe, sjeti se Gospodara, za put na Drugi svijet pripremi se. U ovom danu živi sretno i radosno, spokojno i sigurno, budi zadovoljan opskrbom koja ti je data, ženom, djecom, poslom, domom, znanjem i položajem na kom se nalaziš. Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

El-E’raf, 144

Ono što ti dajem, uzmi i zahvalan budi!

Ovaj dan provedi bez tuge, nemira, srdžbe, mržnje i zavisti.

U svoje srce ukleši jednu rečenicu i nek ti stalno bude na umu: “Tvoj dan je samo tvoj dan.” Kada jedeš vruć i svjež kruh današnji, štetu ti neće pribaviti suh i prokisao kruh jučerašnji, niti onaj sutrašnji koji očekuješ. Tvoj dan je samo tvoj

Zašto žališ za jučerašnjom nepitkom vodom, i brineš se za sutrašnju, kada piješ slasnu i ugodnu današnju vodu? Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

Ako u dušu usadiš nepokolebljivu i snažnu volju, ona bi prihvatila činjenicu da “živiš samo danas.” Tada bi iskoristio svaki trenutak ovog dana da sebe izgradiš, iskoristiš svoj talenat i usavršiš posao. Zato kaži: “Lijepo ću kazivati samo za ovaj dan, neću psovati, grditi, nepristojno se izražavati ni ogovarati druge. Samo za ovaj dan ću kuću svoju urediti, jer ne želim nered i zapuštenost već urednost i čistoću. Samo danas živim, stoga ću paziti na čistoću svoga tijela, urednost svoga izgleda i umjerenost u držanju, hodu i govoru. Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj

Tvoj dan je samo tvoj Tvoj dan je samo tvoj Kelimeh Blog

Samo danas živim, zato ću se potruditi da budem pokoran svome Gospodaru, da molitve izvršavam što potpunije, da učinim što više dobrih djela, da se družim s Kur’anom što više i da čitam i proučavam kakvu korisnu knjigu.

Samo danas živim, zato ću u svoje srce usaditi sjeme dobra i očistiti ga od korova zla i grijeha, od oholosti, samoljublja, licemjerstva, zavisti, mržnje, zlobe i loših misli.

Samo ću danas živjeti, zato ću biti od koristi drugima, lijep primjer im davati, bolesnika posjetiti, ići na dženazu, izgubljenog uputiti, gladnog nahraniti, čovjeku u nevolji pomoći, za mazluma se zauzeti, za nemoćnog zalagati, nesretnika utješiti, učenome poštovanje ukazati, djetetu se smilovati i starca uvažavati.

Samo danas živim, a prošlost se okončala, nestala, zašla poput sunca. Zato za njom neću plakati, neću joj ni trenutak svoje pažnje pokloniti, jer nas je ona napustila, otišla i neće nam se više nikada vratiti.
A što se tiče budućnosti, ona leži u svijetu nepoznatoga, zato se ne želim zamarati snovima i dušu predavati iluzijama, jer sutra je ništa, još nije stvoreno, niti ikakvog spomena ima.

Čovječe, tvoj dan jeste samo tvoj. Kako li je divna ova rečenica što stoji u rječniku sreće za one koji žele ljepši i svjetliji život.

Autor Aid el-Karni iz knjige “Ne tuguj”

Vaš komentar