Ved Prakaš Upadhaj – 100 svjetskih velikana o islamu

Indijski naučnik, univerzitetski profesor, istraživač i pisac. Nakon višegodišnjeg istraživanja, 1969. godine objavio je jako interesantnu knjigu Kalki Avatar i Muhammed. Naime, prema hinduističkom vjerovanju, hinduistički svijet iščekuje vodiča i lidera koji je nazvan imenom Kalki Avatar (Posljednji mudrac). Dr Ved Prakaš tvrdi da opis Kalki Avatara, dat u svetim hinduističkim knjigama, ukazuje jedino na poslanika Muhammeda.

U svojoj knjizi hindusima poručuje da više ne trebaju čekati dolazak Kalki Avatara, već spremno, odmah i rado trebaju prihvatiti Poslanika Muhammeda, kao Kalki Avatara. Knjiga je prevedena na mnoge svjetske jezike, a na engleskom jeziku objavljena je pod naslovom Muhammad in the Vedas and the Puranas (Muhammed u Vedama i Puranama). Dr Ved Prakaš u predgovoru svoje knjige, o poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, napisao je:

„Snažna želja i ambicija da sprovedem istraživanje o historijskim pitanjima uvijek je bila u mom srcu. Dokazana je činjenica da Muhammed odgovara opisu Posljednjeg Mudraca čiji je dolazak najavljen u Vedama, Bibliji i Budističkim spisima. Moje srce zbog toga je bilo ispunjeno inspiracijom da istina mora biti objavljena, premda to može biti neugodno za neke ljude. Ne idem u korist vjerske zatucanosti. Ne usuđujem se da odbacim istinu bez obzira na to odakle ona dolazi. Vede su najavile Mudraca koji će biti jahač na devi, koji će imati dvanaest žena1 i čije će ime biti Narashangsa. Po mom mišljenju Narashangsa upućuje na osobu čije će ime imati značenje Hvaljeni. Na Arapskom Muhammed znači Hvaljeni. Stoga, Narashangsa i Muhammed su sinonimi. U nastavku knjige iskreno sam nastojao otkriti ovu istinu.”2
Ved Prakaš Upadhaj - 100 svjetskih velikana o islamu 100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Samir Bikić iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Supruge poslanika Muhammeda i majke vjernika: Hadidža bint Huvejlid, Sevda bint Zem`a,`Aiša bint Ebi Bekr, Hafsa bint Omer, Zejneb bint Huzejme, Hind bint Ebi Emejje (Ummu Seleme), Zejneb bint Džahš, Džuvejrijja bint El-Haris, Safijja bint Hajijj, Remla bint Ebi Sufjan, Mejmuna bint El-Haris, Marija bint Šem`un.
  2. Dr Ved Prakash Upaddhayaya, Muhammad in the Vedas and the Puranas, translated by Muhammad Alamgeer, introduction (uvod), A.S. Noordeen, Kuala Lumpur, 1998.

Vaš komentar