Zašto klanjaš?

Namaz je stub vjere. Namaz je način komunikacije sa Jedinim Stvoriteljem Allahom, dž.š., u kome muslimani pokazuju pokornost i poslušnost svome Gospodaru, Uzvišenom Allahu, dž.š. Namaz nudi brojne blagodati. U trenucima dok obavljamo namaz, najbliži smo Allahu, dž.š. U tim trenucima, mi molimo svoga Gospodara da nam oprosti grijehe, da nam ispuni neku želju, da nas zaštiti od nevolja, iskušenja i sl.

Zašto smo dužni klanjati namaze?

Uzvišeni Allah nije stvorio ništa bez razloga, pa tako ni čovjeka. Kroz namaz čovjek iskazuje pokornost Onome koji ga je stvorio, koji ga opskrbljuje hranom i pićem i drugim blagodatima i koji će ga na kraju usmrtiti. Kako Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju”, (Ez-Zarijat, 56)

Brojni su ajeti i hadisi koji govore o obaveznosti namaza. Dokaz za to je i ovaj kur’anski ajet:

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

“A vi namaz obavljajte i zekat dajite i Poslaniku poslušni budite da bi vam se ukazala milost.”, (En-Nur, 56)

Iz ovog ajeta vidimo da smo dužni klanjati i biti pokorni Allahu, dž.š. Također, vrijednost i obaveznost namaza možemo zaključiti iz slijedećih hadisa. Kaže Allahov Poslanik, s.a.v.s:

“Islam se temelji na pet stubova: svjedočanstvu da nema drugog Božanstva osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca ramazana i hodočašću Kabe.”, (Buhari i Muslim)

Mjesto namaza u islamu

Namaz je, poslije šehadeta, najvažniji stub islama! U šerijatu se namaz spominje odmah nakon šehadeta što ukazuje na njegovu važnost. Kaže Uzvišeni Allah, govoreći o idolopoklonicima, sljedeće:

فَإِن تَابُواْ وَأَقَامُواْ الصَّلاَةَ وَآتَوُاْ الزَّكَاةَ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ

“Ali ako se oni budu pokajali i namaz obavljali i zekat davali, braća su vam po vjeri. “ (Et-Tevbe, 11.)

Allahov Poslanik Muhammed, s.a.w.s., je rekao Mu’azu kada ga je kao misionara poslao u Jemen:

“Znaj da ideš među sljedbenike prijašnje knjige! Stoga, prvo u šta ćeš ih pozvati neka bude obožavanje i robovanje samo Allahu. Pa kada budu spoznali i povjerovali u Allaha, obavjesti ih da im je Allah propisao (obavljanje) pet namaza u toku dana i noći…” (Buharija i Muslim)

Za vrijeme svoje vladavine, vođa vjernika Omer b. El-Hattab je slao pisma ka svim područjima islamske zemlje, poručujući muslimanima sljedeće:

,,Najvažniji zahtjev od svih mojih zahtjeva koji upućujem vama jeste NAMAZ! Ko ga sačuva sačuvao je vjeru, a ko ga izgubi pa šta će onda sačuvati (jer sve drugo je manje bitno i brže se ostavlja od namaza)! Znajte da nema udjela u islamu onaj koji nema namaza!!

Namaz je posljednja oporuka Poslanika Muhammeda. Poslanik je pred kraj svoga života, u trenucima kada se opraštao sa ovoga svijeta, iskoristio priliku da ostavi važnu oporuku svome ummetu. A ta oporuka je bila: Namaz!

Prenosi se od Alije r.a. da je rekao:

Autor teksta Sead Islamović iz knjige Namaz Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Posljednje poslanikove riječi na ovome svijetu su bile: NAMAZ! NAMAZ!

Namaz je vaga kojom se mjeri iman u srcu čovjeka

Namaz je vaga pomoću koje čovjek-vjernik može poput ljekara koji toplomjerom mjeri temperaturu svome pacijentu, pratiti stanje svog imana u srcu: da li opada ili raste. Od Enesa, r.a., se prenosi da je Poslanik rekao:

“Prvo zašta će čovjek odgovarati na Sudnjem danu jeste namaz. Pa ako mu bude dobar namaz, dobra će mu biti i ostala djela; a ako mu namaz bude loš, biće mu loša i ostala djela.”

Namaz je zaštita od licjemerstva!

Allahov Poslanik je rekao:

„Ko bude obavljao namaz četrdeset dana u džematu, pristižući sve to vrijeme na početni tekbir, steći će dvije privilegije: bit će zaštićen od Vatre i bit će zaštićen od licemjerstva.“

Namaz odvraća čovjeka od loših djela!

Uzvišeni Allah kaže:

اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاء وَالْمُنكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

“Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj namaz. Namaz, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje namaza je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.” (El-Ankebut, 45.)

Autor teksta Sead Islamović iz knjige Namaz Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh(1)

Autor teksta je Sead Islamović iz knjige “Namaz”.

Vaš komentar