Zašto proučavati život Poslanika s.a.v.s.

Povijest nam nudi bezbrojne primjere kraljeva, učenjaka i ostalih iznimnih ličnosti, čiji nam životi mogu poslužiti kao uzor. Ako se to ima u vidu, postavlja se pitanje: Zbog čega, onda, proučavati život Muhammeda, čovjeka poput toliko drugih, koji je umro prije četrnaest stoljeća, pogotovo ako se ima u vidu da je od tada znanost nevjerovatno uznapredovala, a uvjeti života se iz temelja izmijenili?

Zašto proučavati Muhammedov, s.a.v.s., život dr. hfz. Safvet Halilovic islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh 2
Uči, čitaj, u ime Gospodara svoga koji stvara.

Opširan i temeljit odgovor na to pitanje ponudio je dr. Muhammed Hamidullah u svom znamenitom djelu Muhammed, a.s., život i djelo. Zbog važnosti i aktuelnosti Hamidullahovih razmatranja, donosimo njegovo pisanje u rezimiranoj i prerađenoj formi.1

Što se tiče muslimana, odgovor na navedeno pitanje je jasan: ne može biti musliman onaj ko ne slijedi Poslanikov, s.a.v.s., put. Da bi se mogao slijediti taj put potrebno je, dakle, prvo upoznati Poslanikov životopis, njegovu ličnost i djelo. One, pak, koji nisu muslimani dobro je podsjetiti na neke činjenice:

1. Glavni izvor islama Kur’an časni zapisan je pod Muhammedovim, s.a.v.s., ličnim nadzorom, pa je za potonje generacije sačuvan u vjerodostojnom obliku. Za razliku od drugih utemeljitelja različitih vjera, Muhammed, s.a.v.s., je došao na sretnu zamisao: ne samo saopćiti svome narodu božanska objavljenja i zapovijedi, već ih diktirati pisarima. Zahvaljujući toj činjenici, njegovo naučavanje sačuvano je u originalu.

2. Muhammed, s.a.v.s., nije tvrdio da je jedino on poslan ljudima; naprotiv, on je jasno govorio da je Allah, dž.š., ranije slao slične glasnike gotovo svim narodima. U Kur’anu časnom njemu se naređuje: Reci (Muhammede): “Ja nisam prvi poslanik…” (El-Ahkaf, 9) Neke od tih poslanika, kao Adema (Adama), Nuha (Nou), Ibrahima (Abrahama), Musaa (Mojsija), Davuda (Davida), Isaa (Isusa) itd., Muhammed, s.a.v.s., je i poimenice spominjao, uz naznaku da je bilo i drugih.

Za sebe Muhammed, s.a.v.s., je zadržao jedino ulogu obnovitelja vječite istine i učenja ranijih poslanika koje je tokom povijesti, usljed brojnih previranja, ratova i zbog drugih razloga, malo-pomalo iskriviljeno i izgubilo svoju autentičnost.

3. Od samog početka svoje misije, Muhammed, s.a.v.s., se obraća cijelome svijetu. On se ne ograničava na određeno vrijeme ni na određeni narod, ne priznaje ni rasnu ni klasnu nejednakost. On proklamuje apsolutnu jednakost svih ljudi:

O ljudi! Mi smo vas od muškarca i žene stvorili i plemenima i narodima vas učinili, da biste se upoznavali. Najugledniji kod Allaha je onaj ko Ga se najviše boji. (El-Hudžurat, 13)

eKelimeh Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh (3)

4. Povijest ljudskoga roda obiluje primjerima velikih kraljeva, osvajača, reformatora, isposnika. Međutim, većina njih djelovala je samo u jednom smjeru. Rijedak je slučaj da se različite značajke nađu u jednom čovjeku, a upravo to je posebnost Muhammeda, s.a.v.s., koji je svoje učenje i prakticirao, te je ono, i na taj način, uravnoteženo vlastitim iskustvom.

5. Život Muhammeda, s.a.v.s., bio je besprijekoran. Krenuo je ni od čega, u sredini koja je bila zavađena međuplemenskim sukobima i ratovima, da bi, nakon desetak godina, izgradio državu površine tri miliona kvadratnih kilometara, koja je obuhvatala čitavo Arabijsko poluostrvo, te južne oblasti Irana i Palestine. Kao vojskovođa Muhammed, s.a.v.s., pokazao je veliko umijeće. U vojnim pohodima u kojima je on učestvovao palo je svega nekoliko stotina ljudi i s muslimanske i s protivničke strane.

﴿لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللهَ كَثِيرًا﴾

Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. (El-Ahzab, 21)

Sira zivotopis posljednjeg Allahovog poslanika dr. hfz. Safvet Halilovic islamske knjige islamska knjizara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Zašto proučavati Muhammedov, s.a.v.s., život” Safvet Halilović iz knjige “Sira – životopis posljednjeg Allahovog poslanika”.

 

Vaš komentar