Želiš se promijeniti?

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže:

“Garantujte mi da ćete ostati dosljedni u vršenju šest obaveza, ja ću vama garantovati Džennet.” 

Prve tri obaveze tiču se ahlaka (morala):

  • da ćete, kada god govorite, govoriti istinu;
  • da ćete, kada obećate, to obećanje ispuniti;
  • da ćete, kada vam se nešto povjeri, taj emanet čuvati.

Druge tri obaveze se tiču ibadeta:

  • da ćete čuvati svoja stidna mjesta;
  • da ćete obarati svoje poglede (i nećete gledati u ono što vam je zabranjeno) i
  • da ćete se suzdržavati od uznemiravanja drugih svojim rukama.(Ahmed u Musnedu, 5/323.)

Dragi čitaoče, radi se o promjeni samog sebe. Znači, garantujte mi da ćete izvršiti ovih šest obaveza, ja ću vama garantirati Džennet. Jedan pobožnjak je kazao veoma važnu stvar: “O, ljudi. Vaš prvi mejdan je sa samim sobom. Ako u tome pobijedite, bit ćete snažniji za buduće izazove. A ako izgubite bitku sa sobom, nećete moći izvojevati ostale pobjede.” Zar ova tvrdnja nije tačna?

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)

Hajde, pruži mi ruku… Obećaj da ćeš se promijeniti i znaj da nas Allah sada posmatra.

Strategija promjene

Govorit ćemo o strategiji promjene i obnovi ummeta. U svakoj fazi ćemo analizirati po jednu bolest ummeta i reći: “To se mora ispraviti”, saglasivši se oko toga. Potom ćemo obaviti svoju dužnost prema ovom ummetu. Govorit ćemo o ulozi omladine, o ozbiljnosti. Možda ćete reći: “Pa govorili smo o afirmativnosti.” Da, afirmativnost je suprotna negativnosti, a ozbiljnost je suprotna nemarnosti. Izvinjavam se zbog komparacije… Međutim, ova pojava je toliko raširena u našem ummetu, a budući da je zastupljena kod naše omladine, onda ju je veoma teško promijeniti… Nemarnost, trivijalnost, potcjenjivanje, nesmotrenost, neozbiljnost… Tu pojavu je moguće precizirati mnogim izrazima, ali mene je stid da ih dalje nabrajam.

Omladina – najvrjednije što ummet posjeduje

Pitate se zašto se obraćam omladini. Zato što omladina čini 70 % muslimanskog društva. S druge strane, omladina na Zapadu čini 30 % društva. Znate li šta to znači? Da će naše društvo u sljedećem vijeku biti vitalnije od Zapadnog. Mi smo mlađi i vitalniji. Ali, šta nas plaši? Mogućnost da će onih 30 % Zapadne omladine biti produktivnije od naših 70 %. Nema smisla porediti 70 % sa 30 %.

Veoma je važno spoznati šta je dužnost naše omladine. Njihova dužnost je izgradnja ummeta. Zašto je baš omladina dužna to činiti? Djetinjstvo je doba zdravlja bez pameti, a starost je mudrost bez snage. Ko posjeduje obje komponente? Ko ima i zdravlje i mudrost? Vi, omladino… Šta posjeduje narod koji nema velike naftne resurse niti bogati turizam? Najbolje što ovaj ummet posjeduje jeste omladina.

Narodi se vrjednuju prema omladini

Narodi se vrednuju prema svojoj omladini. Sociolozi mogu predvidjeti koliko neka zemlja može trajati i kada će nestati! Mogu, na primjer, reći: “Ta i ta zemlja će se raspasti nakon 22 godine.” Kako? Proriču li oni budućnost? Ne, već uzimaju u obzir određene pokazatelje. Koji su to pokazatelji? To su sredstva… Pitate se koja su to sredstva?

Odgovor: To je ozbiljnost: Sve dok ne promijenite sami sebe. Znate li šta rade sociolozi? Obilaze univerzitete i kulturne centre. Ispituju čime se omladina bavi i šta ih interesira. Sprovode ankete i statistička mjerenja njihovih interesovanja, naklonosti, životna stremljenja i ciljeve. Potom pišu izvještaje u kojima kažu, npr.: Ova zemlja će opstati još stotinu godina. Zašto? Zato što su interesovanja omladine pogrešna. Na primjer: krajnji cilj mladića je da upozna djevojku! Od toga nema nikakve koristi:

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)

U suprotnom, narod neće opstati. Hajde, prihvati to! Istakni svoj moto! Neka on glasi: “Ja se mogu mijenjati!” Vjerujete li da je ono što danas sociolozi rade primjenjivano čak prije 1.400 godina? Kako? Znate li kako je izgubljena Andaluzija? Muslimani su u Andaluziji bili 800 godina. Portugalci su htjeli istjerati muslimane, i šta su uradili? Prvo: nisu mogli povesti vojsku prije nego se uvjere da su muslimani slabi. A kako će to doznati? Poslali su špijune iz Portugalije u Španiju da bi ispitali interesovanja omladine. Uvukli su se među njih i vratili s izvještajima. Isto danas rade sociolozi. Jeste li se uvjerili da je omladina ključna? Molim vas, pažljivo slušajte ove riječi.

Omladino ummeta, potrebna je ozbiljnost… ozbiljnost! Portugalci su se uvlačili među omladinu i pratili na koji se način svađaju. Jedan bi govorio: “Ja znam više hadisa iz Buharijeve zbirke od tebe.” Drugi bi govorio: “Ja bolje poznajem hemijske jednačine od tebe.” Treći bi govorio: “Možeš li me prestići u jahanju?” Špijuni bi se vraćali Portugalcima i rekli: “Vratite se. Nemojte ih sada napadati.” Kada su drugi put došli, našli su omladinu koja se takmičila u poeziji i književnosti… Potom je nastupilo razdoblje u kojem je omladina postala inferiorna. Špijuni su došli kod jednog uplakanog mladića i upitali ga zašto plače. On odgovori: “Napustila me je djevojka.” Tada su se vratili Portugalcima i rekli: “Sada ih možete napasti.”

Vidiš li, brate, nakon 800 godina muslimanskog postojanja u Španiji, bili su izbačeni za dva-tri mjeseca. Zbog čega? Jesi li vidio zbog čega? Zbog negativnog interesovanja omladine.

Vidiš li, brate, nakon 800 godina muslimanskog postojanja u Španiji, bili su izbačeni za dva-tri mjeseca. Zbog čega? Jesi li vidio zbog čega? Zbog negativnog interesovanja omladine.

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. (Er-Ra‘d, 11.)

Mi njima nismo nepravedni bili, oni su sami sebi nepravdu nanijeli. (En-Nahl, 118.)

U mnogim stvarima nam, dragi moji, nedostaje ozbiljnost. Nemoj misliti da je ovo negativna tema i da želim demoralizirati omladinu. Ne, ja znam da je naša omladina u velikom dijelu svjesna i napredna. Međutim, i dalje je mnogo onih koji nisu ozbiljni i koji moraju znati koliko je to opasno.

Autor teksta Želiš se promijeniti je Amr Halid iz knjige Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni Islamske knjige Islamski tekstovi islamska knjižara Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta je Amr Halid iz knjige “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni.”

Vaš komentar