100 svjetskih velikana o islamu – Džordž Sarton

George Alfred Leon Sarton, 1884–1956 bio je belgijsko-američki hemičar i historičar koji se smatra utemeljiteljem discipline historije nauke. Njegovo najznačajnije djelo jeste “Uvod u historiju nauke” koje se astoji od tri toma i 4296 stranica. Doktorirao je matematiku na Univerzitetu u Gentu (Belgija). Godine 1911. emigrirao je u Sjedinjene Američke Države iz Belgije zbog Prvog svjetskog rata i tamo je radio do kraja svog života. Uglavnom se bavio istraživanjem i pisanjem o historiji nauke.

Radio je kao univerzitetski profesor na Harvard Univerzitetu. Bio je i naučni saradnik Instituta Carnegie u Washingtonu od 1919. do 1948. godine. U čast Sartonovim dostignućima, History of Science Society, utemeljilo je nagradu poznatu kao George Sarton medalja. To je najprestižnija nagrada History of Science Society, koja se od 1955. god. godišnje dodjeljuje za izuzetane uspjehe iz oblasti historije nauke, odabranim pojedincima iz međunarodne akademske zajednice. U svom djelu The Life Of Science (Život Nauke), o poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, napisao je:

„Oko 610. godine nove ere, novi Poslanik pojavio se u Mekki, u Hidžazu, Ebu-l-Kasim Muhammed iz plemena Kurejš. On je bio poput nove pojave starih hebrejskih poslanika. U početku ljudi nisu mnogo obraćali pažnju na njega, ali nakon što je on napustio svoj rodni grad i preselio se dvjesta pedeset pet milja na sjever, u grad Medinu, 622. godine, njegov uspjeh je bio fenomenalan. Nikada nijedan poslanik nije bio uspješniji od njega. Do trenutka njegove smrti, deset godina kasnije, on je uspio ujediniti arapska plemena i inspirisao ih takvim žarom što im je omogućilo kasnije osvajanje svijeta.” 1

Autor “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. George Sarton, The Life Of Science, Henry Schuman, New York 1948, str. 146.

Vaš komentar