100 svjetskih velikana o islamu – Frensis Staingas

Dr Francis Joseph Steingass, 1825–1903 je bio britanski lingvista i orijentalista njemačko-jevrejskog porijekla. Završio je školovanje, uključujući i doktorat, u Minhenu, Njemačka. Kasnije je bio profesor savremenih jezika u Birmingemu, rezidentni predavač arapskog jezika i književnosti, a predavao je i pravo na Orijentalnom institutu Woking. Znao je 14 jezika, uključujući arapski. Objavio je niz arapsko-engleskih i englesko-arapskih rječnika. O Kur’anu je izjavio:

Djelo, koje čak i kod vremenski udaljenog čitaoca poziva naprijed s tako snažnim i naizgled nespojivim emocijama; djelo, koje ne samo da pobjeđuje odbojnost s kojom je početo čitanje, nego i mijenja taj negativni osjećaj u zaprepaštenje i divljenje. Takvo djelo je zaista prekrasno i zaista izaziva interesovanje kod svakog pažljivog posmatrača sudbine čovječanstva. Mnogo toga je rečeno u prethodnim stranicama, što potvrđuje i objašnjava književnu preuzvišenost Kur’ana.” 1

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Frensis Staingas” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Citiran u: T.P. Hughes’ Dictionary Of Islam, Scribner Welford & Co, London 1885. str. 526–527.

Vaš komentar