Muslimani vjeruju u četiri Božije knjige

Poznata su nam imena četiri Božije knjige: Tevrat, Zebur, Indžil i Kur’an. Tevrat je knjiga koja je objavljena Musau, a.s., Zebur je objavljen Davudu, a.s., Indžil Isau, a.s., a Kur’an je posljednja i konačna Božija objava, sa kojom je došao posljednji vjerovjesnik, Muhammed, s.a.v.s.

Sastavni dio islama je vjerovanje u sve Božije poslanike i Objave. Današnja Biblija sadrži pet knjiga Starog zavjeta, koje se pripisuju Musau, a.s., Psalme, koji se pripisuju Davudu, a.s., i četiri evanđelja Novog zavjeta. Međutim, ništa od toga nije Tevrat objavljen Musau, a.s., Zebur objavljen Davudu, a.s., niti je bilo koje evanđelje onaj Indžil koji je objavljen Isau, a.s.  Možda ovi biblijski tekstovi sadrže dio Božijih riječi, ali one nipošto nisu autentična Objava koja je došla Božijim poslanicima.

Muslimani vjeruju u četiri Božije knjige Vjera za sva vremena dr. Zakir Naik Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Muslimani vjeruju u četiri Božije knjige: Tevrat, Zebur, Indžil i Kur’an.

Časni Kur’an sve Božije poslanike svrstava u jedno bratstvo. Svi su imali istu poslaničku misiju i potpuno istu srž Objave. Zbog toga, temeljna učenja svih velikih religija nisu kontradiktorna, čak iako su njihovi sljedbenici tokom vijekova značajno izmijenili veći dio svetih knjiga, zato što im je izvor isti: Objava od Uzvišenog Allaha.

Kur’an naglašava da Božiji poslanici nisu odgovorni za promjene koje su nastale u tim knjigama, već njihovi sljedbenici, koji su dijelove Objave zaboravili a neke dijelove namjerno izmijenili ili izbrisali. Kur’an se, stoga, ne može smatrati takmacem knjigama objavljenim Musau, Davudu i Isau, a.s., već kao knjiga koja ih objedinjuje, usavršava i čisti od ljudskih interpretacija. Jedno od imena Časnoga Kur’ana je Furkan – Rastavljač istine od neistine. Objavljen je da napravi jasnu razliku između Božanskog i ljudskog u knjigama drugih religija.

Autor teksta “Muslimani vjeruju u četiri Božije knjige” dr. Zakir Naik iz knjige “Vjera za sva vremena.”

1 Komentar

  1. Стефан Odgovori

    Веровати се може само у књиге које реално постоје, а не да се сматрају неке искривљене. Куран не каже ни на једном месту да су књиге које помиње као оне које претходе Курану искривљене. Такође каже да хришћани треба да се управљају по ономе што имају. Како могу ако је то искривљено. Ако може нека књига Божија бити искривљена, зашто не би могао бити Куран? Зар не каже наводно Алах да не може бити искривљена његова реч или нешто слично? Археолошки налази потврђују постојање истог библијскогтекста у древности. Једна новозаветна књига је потврђена у фрагменту само тридесетак година од кад је написана. Узгред нико никад, мислим, није тврдио да су библијски списи диктирана реч Божија и да никако нису и људска реч, без личног печата писца. Та идеја је можда дошла са Мухамедом и нерелевантно је одбацивати Библију као Божију Реч зато што садржи људске речи, људско сведочанство. За хришћане је на првом месту Божија Реч (Логос) Господ Исус Христос. Куран каже да је Иса Реч Алахова. То је директан јеванђелски утицај, односно оно што је преузето од хришћана. Зашто се игноришу резултати археологије и да ли се врши критика текста Курана у муслиманском свету изван Запада? Знате ли колико је добро Библија посведочена? Знате ли за фрагменте, преписе, на колико језика је превођена још рано? Свакако је неоспорна, јасна, проверљива чињеница да је Библија била иста за време Мухамеда као данас. Апсурдно је тврдити другачије. Иначе Куран постоји у више верзија. Чак мислим да се и каирска више не користи. Приђите тој ствари отвореног ума и проверите без предрасуда све. Тражите Истину и Она ће вас пронаћи. Христос је Истина.

Vaš komentar