Poslanik Muhammed nije osnivač islama

Islam nije ime jedinstvene religije koju je po prvi put prezentirao Muhammed, s.a.v.s., kojeg bismo trebali smatrati osnivačem islama, ako zastupamo mišljenje da je on prvi došao sa tom idejom.

Prema Kur’anu, islam je jedina vjera i način života koji je Bog objavljivao svim Svojim vjerovjesnicima još od početka čovječanstva. Noa/Nuh, Solomon/Sulejman, Abraham/Ibrahim, Mojsije/Musa i Isus/Isa su Božiji poslanici koji su se pojavljivali u različitim vremenima i mjestima sa potpuno istom porukom tevhida/Božije jednoće, Božanske poruke i vjere u Budući svijet.

Poslanik Muhammed nije osnivač islama Vjera za sva vremena dr. Zakir Naik Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh
Poslanik Muhammed nije osnivač islama. Božiji poslanici nisu bili osnivači nikakvih religija, koje bi se po njima zvale. Oni su samo dolazili da potvrde učenja sa kojima su dolazili njihovi prethodnici.

Muhammed, s.a.v.s., je bio posljednji Božiji poslanik. On nije osnivač islama, jer nije došao sa novom vjerom. Njemu je objavljena ista poruka kao i svim poslanicima prije njega. Sve objave prije njega su vremenom pale pod ljudski utjecaj, pa su mijenjane i zagubljene.

Ljudi su ubacivali svoje riječi u Božije knjige, a neke dijelove su brisali. Svi ti nedostaci su ispravljeni posljednjom Božijom objavom, koja je ljudima dostavljena preko Muhammeda, s.a.v.s. Pošto poslije Muhammeda, s.a.v.s., neće biti vjerovjesnika, Knjiga koja je njemu objavljena je ostala u potpunosti sačuvana za sva vremena.

Autor teksta “Poslanik Muhammed nije osnivač islama?” dr. Zakir Naik iz knjige “Vjera za sva vremena.”

Vaš komentar