Zbog grijeha Allah zaboravlja ljude

Zbog grijeha, Allah zaboravlja i ostavlja čovjeka prepuštajući ga samom sebi i šejtanu. U tome je propast nakon koje nema spasa.

Uzvišeni kaže:

Zbog grijeha Allah zaboravlja ljude Bolest i lijek – prikladan odgovor za onoga ko traži djelotvoran lijek Ibn Kajjim el-Dževzijje Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja

O, vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio, i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite. I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi griješnici” (El-Hašr, 18, 19).

On ovim ajetom naređuje bogobojaznost i zabranjuje vjernicima da preuzimaju svojstva onih koji su Ga, ostavljajući bogobojaznost, zaboravili. On nam također govori kako je one koji su ostavili bogobojaznost kaznio tako što je učinio da sami sebe zaborave, tj. da zaborave ono u čemu je dobro za njih, ono što ih može spasiti Njegove kazne i dati im vječni život u neprekidnom uživanju i blagodatima…

Zbog grijeha Allah zaboravlja ljude Bolest i lijek – prikladan odgovor za onoga ko traži djelotvoran lijek Ibn Kajjim el-Dževzijje Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja
Zbog grijeha Allah zaboravlja ljude.

Allah je učinio da oni sve to zaborave, zbog toga što su zaboravili da Ga veličaju, da Ga se boje i da Njegove naredbe izvršavaju. Iz ovog razloga primjećujemo kako grješnik ne vodi računa o stvarima koje su mu u interesu i kako ih zanemaruje. Allah je učinio da mu srce ne mari za zikrom. On prati svoje prohtjeve. Njegovi postupci su daleko od razboritosti. Promakla su mu sva dobra ovog i budućeg svijeta; promakla mu je vječna sreća. Prodao ju je za najbezvrjednije uživanje – koje je kao ljetni oblak ili fatamorgana:

Snovi koje vidim? Sjenke koje prolaze?
Time se pametni ne zavaravaju.

Najteži oblik ove kazne je da čovjek zaboravi na sebe i potpuno se zapostavi. On tada propušta stvari koje su duši od koristi, prodajući ih za bijednu protuvrijednost i beznačajnu cijenu; gubeći ono bez čega ne može i što mu je nenadoknadivo, uzevši ono što mu je višak i što mu ne treba.

Sve što izgubiš možeš nadoknaditi,
ali ako izgubiš Allaha, nema nadoknade!

Allah može nadoknaditi svaki gubitak osim kada se On zapostavi. Njega ne može ništa nadomjestiti, a On može sve nadomjestiti. On može sve zaustaviti, a Njega ne može ništa zaustaviti. On može sve izliječiti, a od Njega ne može ništa izliječiti. Kako čovjek može zapostaviti pokornost Onome ko ovo može učiniti brzinom treptaja oka? Kako može zaboraviti da Ga spominje, da Njegove odredbe zanemari tako da On učini da čovjek samog sebe zaboravi i time sebi nanese najveću nepravdu. Čovjek ne nanosi nepravdu Gospodaru, već samom sebi, i njemu Gospodar nije nanio nepravdu, već je on to sebi učinio!

Autor teksta “Zbog grijeha Allah zaboravlja ljude” Ibn Kajjim el-Dževzijje iz knjige “Bolest i lijek – prikladan odgovor za onoga ko traži djelotvoran lijek.”

Vaš komentar