100 svjetskih velikana o islamu – Henri Stube

Dr Henry Stubbe, 1632–1676) je bio engleski ljekar, naučnik i pisac. Godine 1661. imenovan ja za liječnika Njegovog Veličanstva za Jamajku.

Godine 1671. napisao je knjigu An Account of the Rise and Progress of Mahometanism with the life of Mahomet, and a Vindication of him and his Religion from the Calumnies of the Christians (Nastanak i razvoj islama sa životom Muhammeda i odbrana njega i njegove vjere od kleveta kršćana) u kojoj brani Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovu vjeru od napada kršćana.

Njegova knjiga smatra se prvim djelom na engleskom jeziku sa simpatijom prema islamskoj teologiji. U njoj je između ostalog, o poslaniku Muhammedu, napisao:

„Ne postoji čovjek pod nebeskim svodom koji je bio predmet toliko rasprava, bilo zbog ekstremne mržnje ili pak velike ljubavi, kao što je slučaj sa poslanikom Muhammedom. Uzvišen na Istoku, a odbačen na Zapadu, Poslanik je stekao poziciju koju je teško definisati i za koju je nemoguće naći paralelu. On je u posljednjih trinaest stoljeća bio centralna ličnost za veliki dio ljudskog roda.

Njegovi veliki neprijatelji bili su nevjernici iz Mekke, ali su njihova neprijateljstva ništavna u odnosu na ona koja će se ispoljiti od kršćanskih naroda, što je priču o Jevrejima i njihovoj mržnji prema Isusu bacilo u zasjenak. To je čudna ironija sudbine, da je Muhammed koji je tako očigledno iskazao čast prema Isusu i njegovim učenjima, postao predmet najodvratnijih zloupotreba i najgnusnijih kleveta obožavaoca Isusa.” 1

100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Henri Stube” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. Dr. Henry Stubbe, M.A., An Account Of The Rise And Progress Of Mahometanism with the life of Mahomet and a Vindication of him and his Religion from the Calumnies of the Christians, Luzak and Co, London 1911. str. 210.

Vaš komentar