100 svjetskih velikana o islamu – Henry M. Hyndman

Henry Mayers Hyndman, 1842–1921 je bio engleski pisac, novinar i političar. Osnivač je Socijal Demokratske Federacije i Nacionalne Socijalističke Partije. Školovao se na Trinity College, Cambridge.

U svom djelu The Awakening Of Asia (Buđenje Azije), o poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, napisao je:

„Čak i danas, sa svim detaljima njegovog ranog života i kasnije karijere istražene od ljudi naše vlastite rase koji su proučavali cijelu izvanrednu priču o plemenitom Arapinu, nije jednostavno shvatiti karakter ili objasniti čudesni uspjeh Muhammeda u ranom sedmom vijeku. Nikada, u bilo kojem periodu svoje misije nije tvrdio da posjeduje božanske moći. Bez ijednog čuda koje je pripisao sebi, ovaj veoma humani Božiji Poslanik dobio je svoje prve pristalice u svojoj porodici.

On je uspio da nakon gotovo beznadežne situacije zadobije povjerenje svoje aristokratske loze. Imao je tako izuzetan lični utjecaj na sve s kojima je došao u kontakt. Ni onda kada je bio siromašan i tražen kao bjegunac, a ni na vrhuncu svog uspjeha nikada nije bio u situaciji da se požali na izdaju onih koji su prihvatili njegovu vjeru.

Njegova vjera u sebe i u svoju inspiraciju s neba, bila je čak i veća kada je bio okružen siromaštvom  i nedaćama, a i vjerovali su mu kada je bio u mogućnosti da diktira uslove svojim neprijateljima. Muhammed je umro onako kako je i živio, okružen svojim ranim sljedbenicima i prijateljima: njegova smrt lišena je misterija baš kao što je i njegov život lišen pretvaranja.”1

100 svjetskih velikana o islamu Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – Henry M. Hyndman” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. H. M. Hyndman, The Awakening Of Asia, Boni and Liveright, New York 1919. str. 9. 

Vaš komentar