Proročanstvo o dolasku Muhammeda u Novom Zavjetu

Časni Kur’an kaže u suri Es-Saff (6):

A kada Isa, sin Merjemin, reče: “O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći” i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: “Ovo je prava vradžbina!”

Sva proročanstva u Starom Zavjetu koja su upućena Jevrejima, prihvaćena su i od strane hrišćana. Ovo su neka od proročanstava Novog Zavjeta:

1. Evanđelje po Ivanu, 14:16

I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka…

2. Evanđelje po Ivanu, 15:26

A kad dođe Utješitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji izlazi od Oca, on će svjedočiti za mene.

3. Evanđelje po Ivanu, 16:7-8

Ali ja vam istinu govorim: “Bolje je za vas, da ja idem; jer ako ne otidem, Utješitelj neće doći k vama; ako li otidem, poslat ću ga k vama. I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu.

Riječi Ahmed i Muhammed znače onaj koji hvali ili hvaljeni. To je skoro precizan prijevod grčke riječi Periclitos. U spomenutim citatima iz Ivanovog Evanđelja, koristi se riječ Paracletos, koju su prevodioci preveli kao Utješitelj. Međutim, stvarno značenje riječi Paracletos je zauzimač, najbolji prijatelj.

Paracletos je krnji oblik riječi Periclitos. Isus Hrist je, zapravo, najavio Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., po imenu Ahmed.

Neki hrišćani tvrde da je Utješitelj Sveti Duh, te da se ovo proročanstvo odnosi na njega. Međutim, zaboravljaju da se u proročanstvu kaže da će Utješitelj doći samo ako Isus ode, nikako prije. Što se tiče Svetog Duha, on je, prema biblijskim kazivanjima, uvijek bio prisutan. Bio je prisutan u Elizabetinoj grobnici, kao i za vrijeme Isusovog čišćenja u rijeci Jordan. Ovo proročanstvo se ne može odnositi na bilo koga, osim na Muhammeda, s.a.v.s.

Odgovori na zablude o islamu Dr. Zakir Naik Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Proročanstvo o dolasku Muhammeda u Novom Zavjetu” dr. Zakir Naik iz knjige “Odgovori na zablude o islamu.”

Vaš komentar