100 svjetskih velikana o islamu – James George Roche Forlong

James George Roche Forlong, 1824–1904 je bio britanski inženjer te general-major indijske vojske. Indijskoj vojsci pridružio se 1843. godine, a kasnije je postao sekretar i glavni inžinjer vlade u Oudhu, jednoj od pokrajina Indije. U svojoj knjizi Short Studies in the Science of Comparative Religions (Kratka proučavanja u nauci o komparativnim religijama), o Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, i Kur’anu napisao je:

Muhammed je također znatno popravio položaj robova, uvijek oslobadjajući svoje, i radio najbolje moguće u interesu ostalih. Što se tiče ženskih robova, on je odredio da kad postanu majke, postanu priznate kao članovi porodica; kao i to da njihova djeca imaju sva legitimna prava, što je za rezultat imalo da takve majke ne bi morale počiniti ubistva ili samoubistva kao što je to bio slučaj u kršćanskim zemljama. Naravno, ropstvo se nije moglo odmah ukinuti, ali je radio na njegovom umanjenju idući u smjeru njegovog ukidanja.

Kroz drugo i četvrto poglavlje Kur’ana, nailazimo na poništavanje mnogih starih zakona i običaja Arabije, i podjednako zapada, u vezi sa ženama, djecom, udovicama i siroča-dima. To stavlja tačku na mnoge surove i pohlepne prakse, na način koji nadmašuje čak i sadašnje zakone većine evropskih država. Uvijek, naravno, ‘po Allahovom naredjenju’, ili kako kaže Mojsije: ‘Ovako govori Gospodar.’”1

100 svjetskih velikana o islamu – James George Roche Forlong Samir Bikić Islamske knjige BiH islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “100 svjetskih velikana o islamu – James George Roche Forlong” “Samir Bikić” iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

  1. J. G. R. Forlong, Short Studies in the Science of Comparative Religions, Bernard quaritch, London 1897. str. 481. 

Vaš komentar