Allah će zaštititi Svoga Poslanika onda kada muslimani to nisu u stanju

U hadisu koji se prenosi od Enesa bin Malika, radijallahu ‘anhu, kaže se:

“Jedan je kršćanin primio islam i naučio čak napamet kuranske sure El-Bekare i Ali Imran. Služio je kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kao pisar, ali se, zatim, odmetnuo i vratio kršćanstvu, te govorio:

“Muhammed ne zna osim ono što sam mu ja zapisao”, pa ga je Allah usmrtio. Ukopali su tog čovjeka. Kada je svanulo, našli su ga kako ga je zemlja izbacila pa su rekli:

“Ovo je uradio Muhammed i njegovi ashabi zato sto je napustio njihovu vjeru i pobjegao od njih, oni su ga iskopali i bacili” Zatim su ga uzeli i iskopali mu što su mogli dublju rupu i ponovo ga ukopali, ali kada je svanulo vidjeli su da ga je zemlja ponovo izbacila. Tada im je postalo jasno da to nije djelo ljudi, a zatim su ga uzeli i sami bacili.”

Ovo je vjerodostojno predanje koje je, između ostalih, zabilježio i imam Buhari u svome Sahihu.

“Ovaj nesvakidašnji događaj ukazuje da mu je to bila kazna dosljedna veličini riječi koje je govorio. To je dokaz da je bio lažljivac i da je njegov postupak gori od samog otpadništva, jer je otpadnika i prije bilo, pa ničije tijelo nije zadesilo ono što je zadesilo njegovo. To je, također, dokaz da će Allah čuvati i osvetiti Svoga Poslanika od onih koji ga psuju i ružno o njemu govore, te otkloniti laži lažljivaca kada ljudi to ne budu u stanju.”1

Kako su završili oni koji su vrijeđali Muhammeda s.a.v.s. Sanin Musa Islamske knjige BiH Islamski tekstovi islamska knjižara knjige online prodaja Sarajevo Novi Pazar El Kelimeh

Autor teksta “Allah će zaštititi Svoga Poslanika onda kada muslimani to nisu u stanju” Sanin Musa iz knjige “Kako su završili oni koji su vrijeđali Muhammeda, s.a.v.s.”.

  1. Prof. dr. Nasir Omer, Saff br. 163, str. 58, 59

Vaš komentar